Državljani Hrvatske optuženi za trgovinu decom u Zambiji idu na slobodu

Region 01. jun 202311:44 3 komentara
Pixsell/Emica Elvedji

Sutkinja Visokog suda u Ndoli Meri Mulanda donela je odluku o tome šta će biti sa osmoro hrvatskih državljana, kojima se sudi za navodnu trgovinu decom.

Kako saznaju 24sata, Hrvati izlaze na slobodu.

Advokat Gideon Kalandanja, koji brani hrvatske državljane, istakao je da je prošlo više od šest meseci otkako su deca stavljena pod starateljstvo socijalne službe Zambije. Zatražio je od suda da odbaci slučaj, jer nisu ponuđeni nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su njegovi klijenti počinili krivično delo trgovine decom u Zambiji, DR Kongu ili Hrvatskoj. Advokat je poručio sutkinji da čak ni način na koji su njegovi klijenti primili navedenu decu nije sporan i da nisu izneseni nikakvi dokazi da bi ih sutkinja osudila.

Podsetimo, osmoro Hrvata je zambijski sud već jednom oslobodio u februaru, ali ih je policija ponovo uhapsila na aerodromu i vratila u pritvor, pa je sud ponovo podigao optužnicu protiv njih. Razlog tome je bila anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske, prenosi Index.

Situacija s decom je još nepoznata. Prethodno je prošle nedelje objavljeno da su deca smeštena u nekoj vrsti maloletničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu decu, da bi naknadno Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo da su decu iz DR Konga, koju su četiri hrvatska para nameravala da usvoje, preuzele zambijske socijalne službe i da su na sigurnom i da imaju dobre uslove.

Ipak, deo članova porodice optuženih smatra da bi deca, kad već imaju isključivo hrvatske dokumente, trebalo da budu u Hrvatskoj bez obzira na suđenje u Zambiji. Za sada, od svih nadležnih institucija i advokata pristiže jako malo informacija.

Pročitajte još