Duraković: Grujičić da podnese ostavku, na Dan Srebrenice doveo člana Škorpiona

Region 29. mar 202215:10 komentara
N1

Članovi inicijative "Moja adresa-Srebrenica" poručili su da bi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić trebalo da bude smenjen, jer je na svečanost obeležavanja Dana opštine doveo pripadnika jedinice "Škorpion" Sašu Cvjetana, koji je osuđen za zločine nad Albancima na Kosovu.

Predstavnik inicijative „Moja adresa-Srebrenica“ Ćamil Duraković izjavio je da je 11. marta, na svečanosti povodom Dana opštine, „u prvom redu sedeo pripadnik jedinice ‘Škorpioni’ i osuđeni ratni zločinac Saša Cvjetan“.

Duraković je naveo da je 11. mart kao Dan opštine proglašen „kao dan kada je Srebrenica oslobođenja od fašizma“, dodavši da je „zastrašujuće da na takav dan u prvom redu svečanosti sedi osuđeni ratni zločinac“.

Cvjetan je osuđen na dvadeset godina zatvora zbog ubistva 14 albanskih civila u Podujevu u martu 1999. godine, a odlukom Višeg suda u Beogradu je u martu 2018. godine pušten na slobodu, nakon što je odležao dve trećine kazne.

Duraković je ocenio da je zastrašujuće to što je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić pozvao pripadnika „Škorpiona“ i osobu osuđenu za ratne zločine na svečanost povodom Dana Srebrenice.

„Grujičić se ne ponaša kao načelnik svih naroda koji žive u ovoj opštini“, kazao je on na konferenciji za novinare, dodavši da je Cvjetan sedeo nekoliko metara od njega, ali da ga nije prepoznao, već da su mu novinari kasnije potvrdili da se radi o pripadniku jedinice „Škorpioni“.

Duraković je dalje kazao da je program obeležavanja Dana Srebrenice „srboiziran“, kao i da je ranije na tu svečanost dolazio ratni komandant „Vukova sa Drine“ Milan Jovović, koji je, prema njegovom mišljenju, takođe ratni zločinac.

„Srebrenica nije srpska, ona je i bošnjačka. Mi se trudimo da zaštitimo sve ljude ove opštine“, naveo je Duraković.

Sadik Ahmetović, član inicijative „Moja adresa-Srebrenica“ rekao je da je pojavljivanje Cvjetana na Danu opštine nedopustivo, pozvavši ambasadore zemalja Kvinte, EU, OEBS i domaće političare da se pitanje Srebrenice nađe na stolu u okviru pregovora o izmeni Izbornog zakona.

Pročitajte još

„Hoće li sledeći put u Srebrenicu doći cela ekipa ‘Škorpiona'“, zapitao je Ahmetović.

On je naglasio da je potrebna jednakost svih naroda koji žive u Srebrenici.

„Ovde je potrebna izmena Izbornog zakona kako bi svi narodi jednako odlučivali. Ne tražimo prednost niti jednih niti drugih naroda, ali kada se jedni pitaju to za rezultat ima nestabilnu situaciju“, kazao je Ahmetović.