Dva pacijenta preminula u čekaonici zagrebačke klinike, oglasila se bolnica

Region 25. mar 202315:00 15 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh dvoje pacijenata preminulo je kraljem februara u čekaonici hitnog prijema. Iz bolnice, pak, tvrde da je sve bilo prema pravilima struke.

Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici, smešteni, kako piše Index, zbog popunjenosti svih kreveta u opservaciji hitnog prijema.

Prvi je pacijent preminuo u noći 20. na 21. februara, a njegovo je telo navodno, prema pisanju portala, u jutarnjim satima otkrila porodica čiji su članovi došli da posete pacijenta i pronašli ga mrtvog u čekaonici.

Tek nekoliko dana kasnije slični slučaj se dogodio i s pacijentom dopremljenim iz staračkog doma. Dovezen je radi rutinske zamene urinarnog katetera, a nakon zamene pacijent je u transportnim kolicima u čekaonici čekao ranije pozvani sanitetski prevoz koji ga je trebalo da vrati u dom. Kada su stigli radnici saniteta, uočili su u čekaonici da je pacijent po kojeg su došli – mrtav.

Porodica jednog od preminulih angažovala je i advokata koji je za Zagreb.info te navode i potvrdio. Porodica sada traži izuzimanje medicinske dokumentacije pokojnika i videozapis s nadzornih kamera u bolnici.

Bolnica odgovorila na upit N1

Na upit N1 o ovoj situaciji, dobili smo odgovor Uprave Svetog Duha:

„Centralni hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mestu objedinjene internistička, neurološka, hirurška i urološka delatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stepenu hitnosti koji kod dolaska utvrđuje trijažna sestra, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo lekara specijalista hitne medicine“, objašnjavaju.

Nažalost, dodaju, smrt u SHP-u nije retkost.

„Nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi sa brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tokom zbrinjavanja preminu. Od početka godine je u našem centralnom hitnom prijemu nažalost preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u januaru, osam u februaru i četiri u martu“, navode.

„S obzirom na dostavljene podatke, o konkretnom slučaju pacijenta preminulog 21. februara 2023. godine, utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog opšteg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i lekara, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije“, saopštila je bolnica.

Za drugog pacijenta kažu da je imao nekoliko pridruženih bolesti.

„Drugi pacijent je dovezen kolima hitne pomoći zbog bolova u području mokraćne bešike i zastoja urina. Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13.45 otpušten iz ambulante i obavešten je sanitetski prevoz kako bi ga vratio kući. Inače, radi se o pacijentu starijeg životnog doba sa brojnim pridruženim bolestima, prebolelim infarktom srca, malignom bolesti, kao i bolesti pluća. Pacijent je tokom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16h pacijent je razvio srčani zastoj nakon kojeg je preminuo“, pojašnjavaju iz bolnice.

Komentari (15)

Vidi sve komentare