Dve najveće makedonske partije protiv ideje Albanaca da se predsednik države bira u Sobranju

Region 24. feb 202420:01 11 komentara
N1/arhiva

Dve najveće makedonske partije SDSM i VMRO DPMNE izjasnile su se protiv ideje albanskih partija da se predsednik Severne Makedonije ubuduće bira u parlamentu, umesto kao sada na neposrednim izborima.

Vladajuća SDSM podseća da ideja da se predsednik države bira u Sobranju nije nova i da se radi o „reaktuliziranju ideje (albanske) DUI iz 2019“, koju ta makedonska partija ni tada nije prihvatila.

„Kao i tada, i sada, stav SDSM ostaje isti: model izbora predsednika zemlje ne treba menjati. Ostajemo ;pri stavu da predsednika države treba da biraju građani na neposrednim izborima, kao vrhovno demokratsko pravo građana. Predsednik ;treba da bude predstavnik ne samo većinske volje građana već i svih građana, bez obzira na njihovu političku, nacionalnu ili drugu pripadnost“, piše u saoptenju stranke Dimitra Kovačevskog.

​Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog je taj predizborni zahtev albanskih partija nazvala nacional-romantičarskim, ocenjujući da u najvećoj albanskoj partiji DUI to predlažu u nedostatku realnih argumenta i projekata za suštinske probleme građana.

Predlog za promenu modela izbora predsednika Severne Makdonje izneli su odvojeno, polovinom sedmice, lider vladajuće DUI Ali Ahmeti i kandidat opozicione albanske koalicije za predsednika Severne Makedonije – Arben Taravari.

​Obojica su uslovili učešće u sledećoj vladi izmenama Ustava Severne Makedonije radi uključivanja Bugara, što je uslov za nastavak pregora sa Evropskom unijom i promenom izbora predsednika, zahtevom da se on bira u parmentu, a ne na neposrednim izborima kao do sada.

Podsećanja radi, prvi makdonski predsednik Kiro Gligorov izabran je 1991. u parlamnetu, a od 1994. predsednik se svake pete godine bira na neposrednim izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare