Džaferović: Dodik može da naruši mir, ali ne i Bosnu i Hercegovinu

Region 25. sep 202121:433 komentara
N1

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da najava Milorada Dodika da će za šest meseci proglasiti nezavisnost Republike Srpske ukazuje na put koji može samo da sruši Dejtonski mirovni sporazum, ali ne i da pocepa BiH.

Povezane vesti:

Poručuje da Dodikov ultimatum da se moraju ukinuti Oružane snage, pravosuđe i druge institucije nikada neće biti prihvaćen.

“On, dakle, može samo pokušati da jednostrano sruši Dejtonski mirovni sporazum i time naruši mir, ali ni tada RS neće postati nezavisna. Međunarodno pravo, bh. patriote i evroatlantska zajednica imaju više nego dovoljno snage da to spreče”, ističe Džaferović.

Napominje da je RS entitet koji postoji po Dejtonskom mirovnom sporazumu, a ako Dodik pokuša da izađe iz tog okvira, jedino što se može desiti je da taj entitet nestane.

Država Bosna i Hercegovina će postojati, jer je ona, za razliku od entiteta, postojala i pre Dejtona i po međunarodnom pravu može postojati i bez Dejtona, a RS van Dejtona – ne postoji, upozorio je Džaferović.

“Zato je moj savet svim političkim opcijama u entitetu RS da dobro čuvaju Bosnu i Hercegovinu ovakvu kakva je sada”, podvlači Džaferović.

Ustavni sud sa evropskim sudijama i dodatne državne nadležnosti na čije sprovođenje su kasnije pristali svi, dejtonske su kategorije i Dodik, navodi Džaferović, ne može reći da sada to više ne važi, i da 25 godina implementacije Dejtona ne važi.

“Ako krenemo tom logikom, onda možemo reći da ne važe ni entiteti, da više ne postoji saglasnost za njihovo postojanje. Mi ne možemo odlučiti šta će Dodik uraditi, niti nakon 1992. imamo pravo da potcenjujemo takve pretnje, ali znamo šta ćemo mi uraditi – ako bude ugrožena, odbranićemo celovitost Bosne i Hercegovine”, poručio je Džaferović.

Komentari

Vaš komentar