Džaferović o Evropskoj političkoj zajednici: SB ne može da odgovori izazovima

Region 07. okt 202200:07 1 komentar
N1

Predsedavaći Predsedništva BiH Šefik Džaferović ocenio je na samitu u Pragu da koncept Evropske političke zajednice omogućava ukrupnjavanje radi jedinstvenog odgovora na krizu u međunarodnim odnosima, u situaciji kada Savet bezbednosti UN ne može da odgovori izazovima zbog blokada, preneo je Kliks.

„Evidentno je da neki tradicionalni multilateralni okviri, kao što je Savet bezbednosti, ne mogu da odgovore svim izazovima zbog blokada. Činjenicom da je danas okupljena zajednica od Ujedinjenog Kraljevstva, preko Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana do Turske, zapravo je poslata najsnažnija poruka“, rekao je Džaferović.

Naveo je da su potvrđeni stavovi BiH o Ukrajini, koji su usklađeni sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Džaferović je istakao značaj nastavka evropske i evroatlantske perspektive BiH, a u bilateralnim susretima izneo je zabrinutost zbog etničkih podela i tenzija koje je proizvelo nametanje Izbornog zakona.

Zbog očuvanja mira izuzetno je važno osigurati nastavak prisustva međunarodne vojne misije, dodao je Džaferović i najavio da će BiH „ubrzo“ dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Komentari (1)

Vidi sve komentare