Džaferović o Orbanovoj podršci Dodiku: Neprimereno uplitanje u izbore u BiH

Region 30. sep 202211:58 3 komentara
N1

Uplitanje premijera Mađarske Viktora Orbana u izbore u Bosni i Hercegovini, kroz podršku Miloradu Dodiku, neprilično je i štetno za demokratski proces u BiH, poručio je Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva BiH.

„Osim što je intervencija u korist jedne političke opcije problematična po sebi, posebno je sporan i način na koji je to urađeno. Posve je nedopustivo, naime, što je premijer Orban kroz volšebnu sugestiju doveo u istu ravan državu Mađarsku i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku“, istakao je Džaferović.

Povezane vesti

Nadalje, naglasio je predsedavajući Predsedništva BiH, „otvara se i pitanje sa kakvim namerama je to urađeno ako znamo da dolazi u istom trenutku kada Dodik, nakon posete Moskvi, daje otvorenu podršku agresiji na Ukrajinu i separatističkim referendumima ukrajinskih regiona“.

„Izuzetno je opasno za ukupnu evropsku bezbednost da jedna članica EU, čak i sugestijama, pothranjuje takve opasne tendencije u BiH i na Zapadnom Balkanu. Pozivam premijera Orbana da dobro razmisli o tome. Jednako kao što različite niže administrativne jedinice unutar Mađarske nisu država, tako i entitet RS nije država. I ako ćemo graditi dobre i prijateljske odnose, a mislim da je to potrebno i ja sam uvek bio čvrsto opredeljen u tom smeru, naročito imajući u vidu viševekovnu bliskost i dugo prijateljstvo sa mađarskim narodom, onda bi to trebalo da rade i Mađarska i Bosna i Hercegovina“, dodao je Džaferović.