Džaferović sa ambasadorkom Nemačke: OHR dovodi u pitanje kredibilitet EU

Region 26. jul 202216:51
N1

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je nemačkoj ambasadorki u Sarajevu Margaret Uber da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) dovodi u pitanje kredibilitet EU potkopavanjem sporazuma koji su lideri političkih stranaka iz BiH postigli u Briselu.

Džaferović, bošnjački član Predsedništva, rekao je odlazećoj ambasadorki Uber da nije dobro da Visoki predstavnik Kristijan Šmit nameće izmene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, što je nemački diplomata nedavno najavio.

Naveo je da se radi o „neizbalansiranim i diskriminatorskim“ izmenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, „kako bi se udovoljilo zahtevima samo jedne političke stranke“.

Džaferović je rekao da su se lideri političkih stranaka iz BiH, sporazumom koji su potpisali sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, dogovorili da će razgovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama biti nastavljeni šest meseci posle oktobarskih opštih izbora i formiranja vlasti na svim nivoima.

Dodao je da najavljeno nametanje izmena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH „može naneti štetu“ Kancelariji visokog predstavnika kao instituciji koja je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, neophodna za funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

Džaferović i Uber su razgovarali i o evropskom putu Bosne i Hercegovine i perspektivama te zemlje za sticanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, saopštio je kabinet bošnjačkog člana Predsedništva.

Komentari

Vaš komentar