Džomić: Temeljni ugovor zaštitio prava i interese SPC u Crnoj Gori

Region 15. avg 202209:18 4 komentara
TANJUG/ PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA, fotografija niske rezolucije/ nr

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je da su prava i interesi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zaštićeni Temeljnim ugovorom, koji je crkva potpisala sa državom.

„Identitet, pravi subjektivitet, istorijski kontinuitet, puna unutrašnja autonomija, kanonska vezanost za Sveti arhijerejski sabor, Sinod i patrijarha srpskog su ovim ugovorom dodatno zaštićeni, kao i prava i slobode klirika i laika“, rekao je Džomić za Politiku.

Džomić, koji je bio član ekspertskog tima SPC za pripremu Temeljnog ugovora, dodao je da se „zbog toga i bune javno deklarisani protivnici SPC u Crnoj Gori“.

„Ako se postavi pitanje zaključenja ugovora sa takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), onda se otvara i pitanje obaveze zaključenja ugovora i sa nekim novim verskim zajednicama koje su ‘pozajmile’ nazive nekih drugih crkava i verskih zajednica. Zašto bi takozvana CPC bila ispred njih? Videćemo šta će biti, ali na nama je da čuvamo jedinstvo kao blagoslov Svetog Save“, rekao je Džomić.

On je naveo da SPC „ne može da utiče na to sa kim i kada će država Crna Gora da zaključuje ugovore, ali nijedan budući ugovor ne može da zadire u prava koja su SPC zagarantovana i priznata u Crnoj Gori“.