Eksplozija u fabrici u Sloveniji: Strahuje se da je petoro mrtvih

Region 12. maj 202209:31 > 20:449 komentara
Mitja Ofak/občina Kočevje

U jutrošnjoj eksploziji i požaru u fabrici "Melamin" u slovenačkom mestu Kočevje najverovatnije je poginulo svih pet nestalih osoba, a šest je povređeno, saopštila je uprava kompanije.

Direktor kompanije Srečko Štefanič rekao je da šanse za preživljavanje pet nestalih „gotovo ne postoje“ zbog jačine eksplozije, prenosi slovenačka agencija STA.

Od šest povređenih, dve osobe imaju teške opekotine i životno su ugrožene.

Vlasti su prvobitno saopštile da je povređeno 10 osoba, a potom 20, ali je kasnije potvrđeno da je taj broj manji.

Dvojica muškaraca primljena su u Univerzitetski medicinski centar Ljubljana zbog teških opekotina i nalaze se u životnoj opasnosti. Oni su na većem delu tela zadobili opekotine. Identitet jednog, mlađeg muškarca, koji je teško povređen, je poznat, dok je identitet drugog još nepoznat.

Ostali povređeni zbrinuti su u Domu zdravlja Kočevje, a teško povređeni su helikopterom prebačeni u UKC Ljubljana.

Eksplozija je bila toliko jaka da su je osetili i stanari obližnjih zgrada. Vatrogasci su obuzdali požar. Zgrada fabrike je teško oštećena, a od udarca su popucali i prozori u okolini.

Kako je za N1 Slovenija rekao direktor kompanije Melamin Srečko Štefanič, nestale osobe nisu zaposlene u fabrici, već su spoljni saradnici firme, koji su se tokom eksplozije navodno nalazili u obližnjim kontejnerima.

Direktor kompanije ne zna kako je došlo do nesreće. Pretpostavljaju da je do eksplozije došlo tokom transporta i unošenja ili upotrebe sirovina koje su se u kompaniju dovozile cisternom. Štefanič je dodao da su mesto požara snimili dronovima. Utvrdili su da su sva žarišta ograničena i da temperatura više ne raste.

Napomenuo je i da se radi o kompaniji koja ima sve dozvole. „Očigledno je došlo do nesretnog, nepredviđenog događaja koji još moramo istražiti“, dodao je.

Iva Lačan, novinarka N1 Slovenija, javila se tokom dana uživo s mesta nesreće u Kočevju.

„Još se dimi, ali vatrogasci kažu da su veći deo požara ugasili i sada sve hlade. Oko 20 osoba je povređeno, za šest su se pobrinuli zdravstveni radnici, a dve su helikopterom prebačene u bolnicu. Četiri osobe se smatraju nestalima, a direktor Melanina je rekao da su oni najverovatnije mrtvi. Rekao je da ih možda i više. Ostali su zarobljeni u jednom delu kompanije do kojeg vatrogasci nisu mogli doći“, rekla je Lačan.

Na terenu je bilo više od 100 vatrogasaca. Stručnjaci su rekli da nije došlo do izlivanja opasnih materija u vodu tako da voda nije zagađena, dodala je.

Dramatični izveštaji od jutra

Policija je u 8.35 časova obaveštena o eksploziji u centru Kočevja. Na licu mesta su interventne službe koje sprovode hitne mere, saopštila je Policijska uprava Ljubljana. Prema nezvaničnim informacijama Radio Slovenije, eksplodirao je kotao.

„Savetujemo svim stanovnicima u okruženju da zatvore prozore i ne izlaze napolje tokom intervencije. Takođe ne bi trebalo da prilaze licu mesta“, saopštila je tada policija.

Prema podacima Uprave Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, u eksploziji je povređeno više od dvadeset osoba, od kojih su dve teže. Teže povređeni su prebačeni u ljubljanski Klinički centar.

Nakon eksplozije u Kočevju, Univerzitetski medicinski centar Ljubljana aktivirao je plan za masovne nesreće.

Saopšteno je i da je požar ugašen, a da vatrogasne ekipe vrše dogašavanje. Zgrada fabrike je teško oštećena, a od udarca su popucali i prozori u okolini.

Bobo
Bobo
Bobo
Bobo

Eksplozija je, kako se navodi, bila toliko jaka da su je osetili i stanovnici obližnjih zgrada. Mediji javljaju da je na susednim zgradama otpao gips, a na obližnjem Domu zdravlja i staračkom domu razbijeni su prozori.

Načelnik opštine Kočevje Vladimir Prebilič je u kratkom razgovoru za N1 rekao da su u vanrednoj situaciji i da trenutno zaseda štab.

Iz Uprave za zaštitu i spasavanje saopšteno je i da su aktivirane vatrogasne jedinice, medicinske jedinice, jedinica ELME (Ekološka laboratorija sa mobilnom jedinicom), a aktivirana je i helikopterska pomoć.

U Domu zdravlja Kočevje za N1 je rečeno da su sve jedinice Hitne pomoći na terenu.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar