Energija Balkana: Trgovina strujom jedan od najvećih biznisa u S. Makedoniji

Region 05. avg 202220:14
Struja, poskupljenje struje, električna energija, dalekovod,
N1

Trgovina električnom energijom u Severnoj Makedoniji jedan od najvećih biznisa, a 10 vodećih kompanija koje trguju strujom prošle godine je zaradilo 770 miliona evra, ali su im prihodi bili znatno veći od dobiti, a njih nekoliko je imalo milionske gubitke, piše specijalizovani portal Energija Balkana.

Pročitajte još:

Od 10 komanija njih sedam je završilo 2021. godinu sa dobitkom, a najuspešnija ima dobit manju od milion evra, dok je najveći gubitak iznosio 16,5 miliona evra.

U trgovini električnom energijom potrebno je dobro poznavanje „puteva struje”, trgovanje prekograničnim kapacitetima za prenos struje i informacije odakle i po kojoj ceni, kao i u kom periodu treba kupiti i isporučiti tu vrednu robu na makedonsko tržište.

Ta trgovina ima još jedan važniji segment – tranzite struje u kojima najbolje prolaze planeri, dobri poznavaoci prilika, a na meti su im veliki potrošači struje, poput južnog suseda Grčke, posebno u letnjem periodu.

Prošla godina je bila jedinstvena po krizi na tržištima električne energije, izazvane zelenim restrikcijama EU, što sada izgleda kao predrazdoblje rusko-ukrajinskog rata, koji je počeo ruskom agresijom krajem februara ove godine i još uvek traje, a cene električne energije u međuvremenu su enormno rasle.

Razlike u ceni za kupovinu struje su izuzetno velike. To se može ilustrovati cenama struje po megavat satu, koje na referentnoj berzi HUPEKS u Mađarskoj često prelaze i 400 evra, navodi Energija Balkana.

Kako su se snašli domaći trgovci električnom energijom, ali i oni koji godinama snabdevaju makedonsko uvozno zavisno tržište? Generalno, godinu su preživeli na pozitivnoj nuli, iako su svi u poslednja tri meseca beležili gubitke zbog previsokih cena, bilo da se radi o fjučersima, bilateralnim ugovorima ili o kupovini na spot tržištu, po principu nabavke struje dan unapred.

Na osnovu bilateralnih ugovora, na makedonskom tržištu je 2021. godine ukupno prometovano 4,34 miliona megavat-časova električne energije, a prema podacima RKE to je više od 50 odsto ukupne potrošnje električne energije u zemlji.

Makedonski ogranak slovenačkog giganta GEN-I Energy ostaje ubedljivo najveća trgovačka kompanija na makedonskom tržištu. Ta kompanija na tom tržištu posluje već́ deset godina i pionir je u regionalnoj trgovini električnom energijom.

Zanimljivo je da je reč o holding kompaniji u čijem je portfoliju i proizvodnja električne energije, a potiče od prvog jugoslovenskog trgovačkog preduzeća specijalizovanog za struju – Istra benz.

Interesantno je da je sadašnji slovenački premijer Robert Golob nekoliko godina bio izvršni direktor kompanije GEN-I Slovenija, koja se, između ostalog, u SAD specijalizovala za berze energetskih fjučersa, navodi portal Energija Balkana.

Komentari (0)

Vidi sve komentare