Eskobar: Pripremljene sankcije, ali nisu usmerene na RS – već na pojedince

Region 09. nov 202118:01 8 komentara
Tanjug/AP Photo

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je, na kraju posete BiH, da su pripremljene sankcije, ali da one nisu usmerene na Republiku Srpsku, već na pojedince, političke lidere, koji deluju protiv Dejtonskog sporazuma.

„Sankcije su na stolu, i ne samo sankcije. Postoje i druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti, ne samo protiv lidera koji vode antidejtonske aktivnosti, već i onih koji im pružaju ekonomsku podršku. Dakle, kompanija koje ih podržavaju“, rekao je Eskobar za Javni servis BiH (BHRT).

Naglasio je da „ne želi da se govori kako će biti sankcionisana Republika Srpska, jer su ljudi u ovom regionu dovoljno propatili“.

Povezane vesti:

Američki diplomata je istakao da novog rata u BiH neće biti. „Zemlja ima čvrste bezbednosne garancije od SAD i naših evropskih partnera“, istakao je Eskobar.

Naveo je da je u razgovoru sa političkim liderima u BiH želeo da čuje njihov stav o tom pitanju, istučući da su svi rekli da se slažu s tim da u BiH neće biti novog rata. Eskobar je još kazao da je osnova politike u BiH Dejtonski mirovni sporazum, kao i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

„Odbijamo bilo kakva unilateralna nastojanja da se neko povlači iz centralnih institucija da bi te institucije postale disfunkcionalne i da bi se bilo koji od entiteta odvojio od centralnih institucija“, naglasio je on.

Eskobar je rekao da je srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku tokom razgovora jasno stavio do znanja da SAD odbijaju da Republika Srpska povuče svoju saglasnost na postojanje državnih institucija, jer bi to, kako je ocenio, ugrozilo Dejtonski mirovni sporazum.

Komentari (8)

Vidi sve komentare