EU osudila negiranje genocida u Narodnoj skupštini RS i na mitingu u Banjaluci

Region 20. apr 202413:02 47 komentara
ELVIS BARUKCIC / AFP

Evropska unija osuđuje negiranje genocida u Srebrenici izrečeno tokom sednice Narodne skupštine Republike Srpske i mitinga "Srpska te zove" u četvrtak, 18. aprila, u Banjaluci.

„U Evropi nema mesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida“ – ukazuje se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Delegacija EU je navela da genocid na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava, već je to istorijska činjenica, utvrđena u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine.

U saopštenju se kaže da su nesporna stradanja građana BIH svih nacionalnosti tokom rata 1992-1995. godine i da su polazna osnova za istinsko pomirenje empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava, za šta je potrebno da svi ulažu napore.

„Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je istorijski netačno, stvara dodatni bol i traumu porodica žrtava i otežava ključni zadatak: izgradnje mostova i pomirenja – piše u saopštenju.

Delegacija EU je sve političke lidere i ostale na vodećim pozicijama u BiH pozvala da pokažu pijetet prema žrtvama i založe se za pomirenje, da se suzdrže od „provokativne retorike ili poteza“ i da usmere pažnju na napredak BIH na „evropskom putu“ što je, kako su ocenili, željeni cilj velike većine građana.

Narodna skupština RS je u četvrtak usvojila ;predložene zaključke o Izveštaju „Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine“ koju je formirala Vlada RS. Po tom izveštaju u Srebrenici nije počinjen genocid.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare