EUFOR u BiH: Nema dokaza o postojanju islamskih grupa ili ruskih vojnih kampova

Region 28. nov 202317:49 0 komentara
ELVIS BARUKCIC / AFP

Misija EUFOR-a u BiH saopštila je da nema dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova na području Bosne i Hercegovine, bilo radikalnih islamskih grupa ili ruskih vojnih kampova.

Iz EUFOR-a su naveli da koriste različita sredstva za pribavljanje detaljnog i objektivnog uvida u bezbednosnu situaciju u BiH.

„Osim načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u bosansko-hercegovačkim vlastima, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave bezbednosnim pitanjima“, naveli su iz EUFOR-a za sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Proteklih dana predstavnici Republike Srpske uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu, kao i evropskim zvaničnicima, tvrdeći da u BiH postoje islamske radikalne grupe, a potom je ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio da na području RS postoje kampovi u kojima se obučavaju paravojne formacije, kojima rukovode „ljudi iz Rusije“.

„EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja bezbednog i stabilnog okruženja. Naša saradnja sa predstavnicima BiH vlasti je od ključnog značaja da bi se obezbedio proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov“, istakli su iz EUFOR-a.

Dodali su da EUFOR ima 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće), koji su smešteni u lokalnim zajednicama u svim delovima zemlje, što im omogućava da održavaju direktan kontakt sa stanovništvom i identifikuju bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati pretnju bezbednosnom i stabilnom okruženju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!