Europol otkrio prevaru: U Srbiji lažni med, u Hrvatskoj lažno meso i alkohol

Region 26. jul 202108:28 > 14:09 0 komentara
pivo, čaša
pixabay.com

Europol je u velikoj operaciji otkrio lažni med koji se prodavao u Srbiji, dok se u Hrvatskoj ilegalno prodavalo konjsko meso sa deklaracijom - teletine.

U operaciji OPSON X kojom je obuhvaćeno više od 70 zemalja zaplenjeno je više od 15.000 tona nelegalninih prehrambenih proizvoda vrednih oko 53,8 miliona evra, saopštio je Europol.

Operacijom koju su koordinirali Europol i Interpol bile su obuhvaćene 72 zemlje, među kojima je i Srbija, sa ciljem pronalaženja falsifikovane i nekvalitetne hrane i pića.

U periodu od decembra 2020. do juna 2021. obavljeno je 68.000 provera, izdato 663 naloga za hapšenje, pretraženo 2.409 lokacija i razotkrivene 42 kriminalne mreže.

Akcija otkrivanja lažnog meda sprovedena je u 17 zemalja medju kojima je i Srbija, a zaplenjeno je ukupno više od 51 tone lažnog meda.

U 22 zemlje medju kojima su i Hrvatska, Severna Makedonija, Italija, Francuska, Grčka, Španija, Portugalija zaplenjeno je 1,7 miliona litara falsikovanog vina, piva i drugih alkoholnih pića.

U Hrvatskoj i još šest evropskih zemalja otkrivena je i ilegalna prodaja konjskog mesa, koje se u radnjama i putem interneta prodavalo kao teletina.

“Mi redovno menjamo evropske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo sprečili krivotvorenje hrane no nažalost, uvek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke eventualne rupe u zakonu”, rekla je evrozastupnica Biljana Borzan, prenosi Dnevnik.hr.

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima – prednjače vino i votka. Vrednost ilegalne hrane i pića zaplenjenih u ovoj akciji je 54 milijuna evra, a izdato je više od 600 globalnih naloga za hapšenje.

Carinska uprava učestvovala je u akciji, a ista se sprovodila kroz pojačan nadzor i kontrolu nad ličnim vozilima, kombi vozilima, teretnim vozilima i autobusima kao i kroz provođenje pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

“Mi smo zakone pooštrili na način da su kazne sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakog onog ko pokuša varati s hranom i pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo na što manju meru sveli varanje s hranom”, objasnila je Borzan.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi ništa nisu znali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat.

Operaciju OPSON X su podržali Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF), Glavna uprava Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) i Ured za intelektualno vlasništvo EU (EUIPO), kao i nacionalna regulatorna tela za hranu i partneri iz privatnog sektora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!