Evroposlanik: Zaustavimo Srbiju u destabilizovanju Crne Gore i jugoistočne Evrope

Region 09. nov 202320:10 46 komentara
Evropski parlament
FREDERICK FLORIN / AFP

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol je, u današnjem obraćanju, pozvao EU da se, kako je rekao, zaustavi Srbija u destabilizovanju Crne Gore i cele jugoistočne Evrope.

Nakon što je izglasana nova crnogorska Vlada, Sokol koji je ujedno aktivan i u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (D-ME) održao je govor na plenarnoj sednici koja se održava u Briselu u kojem je upozorio na to da je pretvaranje Crne Gore u malu Belorusiju na obali Mediterana rezultat katastrofalne politike Evropske unije.

„U Crnoj Gori formirana je prosrpska i proruska vlada, srpski nacionalista koji otvoreno podržava Rusiju izabran je za predsednika skupštine i njegova stranka deo je parlamentarne većine. Rezultat je to sleda događaja koji je počeo litijama organizovanim od strane Srpske pravoslavne crkve i Aleksandra Vučića, s ciljem vraćanja Crne Gore u srpsku i rusku interesnu sferu“, naveo je hrvatski evroposlanik.

Dodajući da su „oni svoje ciljeve uglavnom ostvarili“, kaže da je poslednji čin u „faktičkom ukidanju crnogorske nacije i pretvaranju ove zemlje u još jednu rusku guberniju“ – popis stanovništva.

„U izmenjenim geopolitičkim okolnostima, država lišena nacionalnog predznaka tako bi postala hibridna tvorevina u kojoj bi rusko-srpska osovina gradila Belorusiju u malom. Zato je ključno da Evropska unija podrži dalje odlaganje popisa stanovništva i da pomno prati korake nove vlade, posebno predsednika države (Jakova) Milatovića u njihovom odnosu prema evropskim integracijama. Dame i gospodo, pretvaranje Crne Gore u malu Belorusiju na obali Mediterana rezultat je katastrofalne politike Evropske unije, pa vas pozivam da je promenimo dok ne bude kasno. Zaustavimo Srbiju u destabiliziranju Crne Gore i cele jugoistočne Evrope“, poručio je Sokol.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare