Evropska komisija: Nismo videli non-pejper, EU protiv promene granica

Region 26. apr 202115:17 komentar
Evropska komisija
N1/Screenshot

Zvaničnici Evropske unije (EU) izjavili su da nisu videli "non-pejper" dokument koji sadrži predloge za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu te da ne podržavaju bilo kakve promene granica, prenosi agencija Anadolija.

Potparol Evropske komisije Erik Mamer je odgovarajući na pitanja na dnevnoj konferenciji za medije kazao da nisu videli dokument o kojem se mnogo pisalo proteklih dana u medijima balkanskih zemalja.

Povezane vesti:

„Verujem da dobro znate poziciju EU da apsolutno ne podržava nikakvu promenu granica. To je nešto što treba da ostavimo po strani jednom i za svagda. Kakvi god papiri da su se pojavili, ili će se pojaviti, ili bi se mogli pojaviti… naš stav je apsolutno jasan po tom pitanju“, kazao je Mamer.

Neslužbeni diplomatski dokument, „non-pejper“, je navodno premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, a u njemu su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostala nezavisna država BiH.

Iz Vlade Slovenije poriču da su učestvovali u stvaranju takvog dokumenta.