Evropski parlament usvojio rezoluciju o pomoći Hrvatskoj posle zemljotresa

Region 21. jan 202120:06
Davori Višnjić/Pixsell

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se Evropska komisija poziva da iskoristi sve raspoložive instrumente da pomogne Hrvatskoj u saniranju posledica zemljotresa.

Rezolucija o ublažavanju posledica potresa u Hrvatskoj usvojena je na popodnevnoj sednici EP u Briselu sa 677 glasova „za“ i pet „protiv“, javljaju hrvatski mediji.

Hrvatsku su prošle godine pogodila dva snažna zemljotresa, 22. marta na području Zagreba i 29. decembra na području Petrinje u kojima je poginulo osam osoba i srušeno ili oštećeno na desetine hiljada kuća.

Potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica rekla je da su u raspravi „svi poslanici, od levice do desnice ukazivali na važnost članstva u EU i na solidarnost na koju Hrvatska može da računa“.

Ona je istakla da se pomoć pogođenom području tiče i njenog resora u Komisiji, demografije, jer je pogođeno područje središnje Hrvatske imalo i pre potresa kontinuirani demografski pad.

„Stoga je vrlo važno paralelno s obnovom kuća obnavljati privredu i infrastrukturu kako bi ljudi mogli da ostanu na tom području“, rekla je Šuica.

Poslanik Valter Flego koji je inicirao usvajanje rezolucije rekao je da se od Komisije traži da učini sve da pomogne Hrvatskoj, iz Fonda solidarnosti, sedmogodišnjeg budžeta, Mehanizma civilne zaštite.

„Hrvatskoj treba pomoć odmah i sada, sa što manje birokratije i što više solidarnosti“, rekao je Flego.

U usvojenoj rezoluciji poziva se Komisija da zajedno s evropskim i hrvatskim institucijama „osmisli brz način za raspodelu potrebne finansijske i druge pomoći kako bi se osigurao brz oporavak pogođenog područja“.

Komisija se poziva da kod odobravanja finansijske pomoći vodi računa da se Hrvatska istovremeno bori s pandemijom korona virusa.

Hrvatska se poziva da u svom planu za oporavak prioritete stavi na obnovu kuća i zgrada vodeći računa da budu otporne na potrese.

Hrvatske vlasti se pozivaju da pažljivo nadgledaju obnovu nakon potresa kako bi se osigurali najviši seizmički standardi za sve zgrade i infrastrukturu.

U rezoluciji se navodi da proces obnove i izgradnje treba sprovesti najbrže što je moguće, transparentno i iz stručni nadzor, kao i da se vodi računa o demografskom aspektu kako bi to područje imalo perspektivu razvoja.

Stoga se poručuje da posebnu pažnju treba posvetiti izgradnji infrastrukture koja je nedostajala i pre potresa i da se osigura zadovoljavanje svih osnovnih potreba i usluga u svim delovima pogođenog područja.

Komisija se poziva da razmotri produžetak 18-mesečnog roka za korišćenje sredstava iz Evropskog fonda solidarnosti u slučaju snažnog i razornog potresa.

U rezoluciji se pohvaljuju napori spasilačkih timova, civilne zaštite, hrvatskih oružanih snaga, dobrovoljaca, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija i lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti u spasavanju života i ublažavanju posledica potresa.

U tekstu se takođe poručuje da prioritet u vakcinaciji protiv kovida 19 treba da bude pogođeno područje i podstiče hrvatska vlada da sprovede najavljenu odluku o preusmeravanju značajnog broja doza vakcine u Sisačko-moslavačku županiju. Od zemalja članica EU se očekuje da deo svojih zaliha vakcine prepuste Hrvatskoj.

Komentari

Vaš komentar