Evropski tužioci traže istražni zatvor za bivšeg potpredsednika hrvatske vlade

Region 08. jul 202210:16 2 komentara
N1

Kabinet evropskog javnog tužioca (EPPO) u petak saopštio da je pokrenuo istragu protiv bivšeg hrvatskog ministra poljoprivrede i potpredsednika vlade Tomislava Tolušića i takođe osumnjičenog Željka Ferenca, zbog subvencijske prevare i zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Za obojicu osumnjičenih zatražili su i istražni zatvor, o čemu će tokom dana odlučivati istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda.

Povezane vesti

Tolušić i zaposleni u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc uhapšeni su u četvrtak u Virovitici, na zahtev evropskog tužioca.

Nakon istražnih radnji, sprovedenih u saradnji sa hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Poreske uprave Ministarstva finansija dovedeni su u Zagreb i predati pritvorskom nadzorniku. U kabinetu evropskog tužioca ispitani su u četvrtak uveče.

Novac za izgradnju i opremanje vinarije

EPPO, ne objavljujući identitete, navodi da je Tolušić, kao vlasnik porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, početkom maja 2020. Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podneo prijavu za projekat „Izgradnja i opremanje vinarije“, ukupne vrednosti oko 618.000 evra, pri čemu je nivo sufinansiranja evropskim sredstvima bio 70 posto.

Tolušić je u toj prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obavezne uslove nadmetanja za dobijanje bespovratnih sredstava, na više mesta lažno naveo da će finansiranje projekta osigurati kreditom finansijske institucije i u tu svrhu je priložio pismo namere jedne banke. Međutim, kredit nije tražio niti je imao nameru da traži, već je navedeni projekat finansirao novcem čije zakonito poreklo delom ne može da dokaže, saopštilo je tužilaštvo.

Štaviše, on nije obavestio agenciju o promeni načina finansiranja, pa mu je odobrena i isplaćena podrška u iznosu od oko 388.000 evra, navode u saopštenju.

Tolušić se, dodaju, prijavio na drugi konkurs, koji je agencija raspisala 2. juna 2021. za podizanje novih i restrukturiranje vinograda.

U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini, koja mu je bila izdata na osnovu neistinitih podataka o resursima korišćenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom gazdinstvu, čime je lažno prikazao da njegovo gazdinstvo ispunjava uslove konkursa.

Kako bi pribavio potvrdu tehnološkog projekta podizanja vinograda, potrebnu za taj drugi konkurs, Tolušić je lično predao Ferencu projekat podizanja vinograda, koji su korisnici koji traže podršku u sklopu konkursa bili obavezni da dostave uz prijave.

Tražio novac za podizanje već zasađenog vinograda

U tom dokumentu je naveo da se odnosi na podizanje i opremanje trajnih nasada vinograda, iako je na tim česticama prethodno već bio zasadio vinovu lozu i bio je svestan da ne ispunjava uslove objavljenog konkursa.

Na Tolušićev zahtev i uprkos činjenici da je vinova loza već bila zasađena, Ferenc je izdao traženu potvrdu, kako bi Tolušiću omogućio da podnese prijavu na konkurs protivno propisanim uslovima. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su da izdaju pozitivno mišljenje na dostavljeni tehnološki projekat, zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze i drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća, navodi evropsko tužilaštvo.

Tolušić je nakon odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekat i dodao ga prijavi na konkurs.

Pritom je očekivao da dobije podršku od 200.000 evra, sa sufinansiranim sredstvima EU od 85 posto, odnosno više od 172.000 evra. Međutim, kako je agencija sprovela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava i utvrdila da prvoosumnjičeni ne ispunjava uslove, izdavanje podrške nije odobreno, pojašnjava EPPO.