Federacija BiH proslavlja Dan državnosti, RS ne priznaje taj praznik

Region 25. nov 202113:344 komentara
Anadolu Agency/Samır Jordamovıc

U Federaciji Bosne i Hercegovine obeležava se Dan državnosti BiH i u tom entitetu je neradni dan.

To nije slučaj u Republici Srpskoj, koja 25. novembar, dan kada je 1943. godine održano zasedanje ZAVNOBIH-a, ne smatra državnim praznikom.

Na nivou BiH od potisivanja Dejtonskog sporazuma nikada nije usvojen jedinstven zakon o praznicima, već svaki entitet ima svoje zakone o državnim praznicima.

Anadolu Agency/Denis Zuberi
Anadolu Agency/Samır Jordamovıc
Anadolu Agency/Denis Zuberi
Anadolu Agency/amır Jordamovıc

Obeležavanje Dana državnosti u Federaciji BiH danas je počelo u Sarajevu, na brdu Hum, isticanjem zastave na jarbol i intoniranjem himni.

Cveće je položeno ispred Večne vatre i spomenika posvećenog deci ubijenoj u poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da politička kriza ukazuje na jačanje Bosne i Hercegovine, odnosno da je svaki dan sve više Bosne i Hercegovine.

„Bosna i Hercegovina je u krizi koja ukazuje na njeno jačanje. Kriza je izazvana defanzivom antibosanskih snaga koje su nezadovoljne odredjenim promenama“, rekao je Izetbegović pošto je položio cveće na sarajevskom mezarju Kovači.

On smatra da postojanje Bosne i Hercegovine zavisi o onima koji su, kako je naveo, patriote, dodavši da očekuje da će u zakonodavnim institucijama biti još više, kako je rekao, probosanskih političara.

„Bosna i Hercegovina će postojati sve dok to budu želele njene patriote, oni koji je žele braniti. Bosne i Hercegovine svakim danom ima sve više. U parlamentu je 58 posto parlamentaraca koji su probosanski orijentisani. To će jednom pametnom politikom lako otići na dve trećine“, kazao je Izetbegović.

Političari u Federaciji navode da je prvim zasedanjem Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobodjenja BiH (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine, kao jedne od republika u sastavu bivše SFRJ.

Komentari

Vaš komentar