Firma iz Istočnog Sarajeva učesnik u transportu oružja do Bangladeša

Region 26. jul 202221:02 > 21:059 komentara

Ne stišava se bura oko pada aviona Antonov u Grčkoj koji je prenosio 11,5 tona oružja iz Srbije. Nakon informacije da iza firme Valir, uključene u isporuku pošiljke mina, stoji Slobodan Tešić, osoba sa američke crne liste - priča dobija nastavak i seže i do Bosne i Hercegovine.

Da li iza firme „Valir“ stoji Slobodan Tešić i zašto je proizvode srpske namenske industrije do Bangladeša prevozio ukrajinski avion? To su ključna pitanja u srpskoj javnosti nakon što se avion sa pošiljkom mina iz „Krušika“ srušio u Grčkoj. Dokumenta takođe pokazuju da je firma „Valir“ postigla dogovor o isporuci sa firmom koja nije iz Srbije, piše N1 Sarajevo.

Povezane vesti

Naime, u celi slučaj bila je uključena i firma iz BiH. Tačnije „BA-Metalexport“ iz Istočnog Sarajeva. Direktor firme, iako nije hteo pred kameru, potvrdio nam je da je ova firma bila uključena u isporuku oružja do Bangladeša. Njihova uloga bila da obezbedi transport. On je istakao i još jedan bitan detalj.

“Angažovali smo kompaniju iz Slovačke koja se bavi organizacijom avioprevoza. Firma se zove ‘Express Charter Solutions s.r.o’. Oni su bili zaduženi da mine sa niškog aerodroma prebace do Bangladeša. Ugovor postoji i njihova faktura prema nama koju je trebalo platiti“, rekao je direktor firme „BA-metalexport d.o.o“ Alen Đuzel.

Od pada aviona javnost u Srbiji postavlja i pitanje zašto kupovina oružja nije izvršena preko državne kompanije umesto preko privatne firme „Valir“. S obzirom da postoje indicije da iza isporuke stoji osoba sa američke crne liste, ministar sigurnosti Federacije BiH Selmo Cikotić potvrdio je da se vrše provere i da u ovom trenutku ne može da objavi više informacija.

“Sve su to špekulacije. Mi imamo odobrenje od svih ministarstava iz BiH, i ministarstava iz Srbije, i sve je urađeno po papirologiji“, tvrdi Đuzelj.

Ta dokumenta istakli su i na svojoj stranici. Ogromnu zaradu beleže iz godine u godinu. Ukupna vrednost prvog ugovora bila je 363 hiljade dolara, da bi još jednim ugovorom između „Valira“ i „BA-metalexporta d.o.o“ dogovorena vrednost pošiljke bila 180 hiljada dolara. A u avionu su bile osvetljavajuće mine, projektili za mine za vežbanje…

“To su uvek za nas prevozili Belorusi, Rusi i Ukrajinci. Pošto postoje sankcije, oni imaju te velike četveromotorce avione, mogu da nose ogroman teret“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

O ovom ogromnom teretu Srbija nije obavestila Grčku, poručuju iz ove države. Smatraju da nije sve urađeno po propisu i da srpske vlasti nisu unapred obavestile Grčku da će avion sa municijom preleteti njihov vazdušni prostor. Ono što se u ovom trenutku očekuju jeste i provera da li BiH firma posluje u skladu sa propisima – ili pak ne.

Komentari

Vaš komentar