Fon der Lajen i Rama: Početak pregovora Albanije i EU do kraja godine

Region 28. sep 202113:17 > 14:18 5 komentara
Francois Walschaerts/Pool via Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Tirani da je Albanija ostvarila napredak u reformi pravosuđa i da sada Brisel treba da ispuni svoj deo posla. Ona je navela da očekuje da će Albanija formalno početi pregovore o članstvu sa EU pre kraja godine, dok je albanski premijer Edi Rama rekao da je uprkos tim očekivanjima spreman za svaki scenario.

„Budućnost Albanije biće u EU, nema sumnje. Morate da krenete u pregovore što je pre moguće. Razgovarali smo i radimo na tome da započnemo razgovore o članstvu. Zaista želim da taj proces napreduje i da počne pre kraja godine“, rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenela je televizija ABC.

Rama je podsetio da uprkos saglasnosti samo jedna članica EU može da spreči neku zemlji da postane član evropske porodice.

Povezane vesti

„Više se ne kladim ni na koji datum ili rok već čekam sa potpunom smirenošću da se to desi ili da se ne desi… Pripremali smo se nekoliko puta za venčanje, ali svatovi nisu došli…“, naveo je.

Rama je istakao da Albanija mora da uradi svoj posao, ne zato što to Brisel nameće, već za budućnost svoje dece.

„Važno je da su Evropska komisija i njena predsednica danas potvrdili da je Albanija obavila svoj posao. Imamo toliko drugih stvari koje treba uraditi da ne bi trebalo gubiti fokus, već krenuti napred“, rekao je Rama.

Fon der Lajen je govoreći o regionu izrazila zabrinutost zbog tenzija između Srbije i Kosova.

„Regionu su potrebni saradnja i pomirenje. Rastuće tenzije između Kosova i Srbije su zabrinjavajuće. Neophodno je smanjiti ovu napetost i voditi dijalog“, kazala je.

Na pitanje novinara o inicijativi Otvoreni Balkan čije su članice Srbija, Severna Makedonija i Albanija, Fon der Lajen je rekla da Brisel „podržava svaku inicijativu u okviru Berlinskog procesa“.

„Svaka vrsta inicijative za saradnju unutar Berlinskog procesa je za nas prihvatljiva. Ne treba gledati na reči i detalje već na kontekst,  da proces bude otvoren i sveobuhvatan“, rekla je.

Predsednica Evropske komisije ukazala je i na značaj oporavka od pandemije i jačanja ekonomije, obećavši podršku Brisela i na tom planu.

Fon der Lajen zapadnobalkansku turneju nastavalja posetom Skoplju, a potom Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i BiH.

Posle sastanka sa Ramom, ona se sastala i sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, a tema razgovora je, kako prenosi ABC, evropska perspektiva Albanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare