(FOTO/VIDEO) Zbog bahate i bezobzirne vožnje, u Zenici vam policija uništi ili proda automobil

Region 21. feb 202419:49 18 komentara

Policija u Zeničko-dobojskog kantona samo u jednom danu je uništila 29 oduzetih automobila koji su oduzeti višestrukim povratnicima u činjenju saobraćajnih prekršaja.

Pod pritiskom prese nestajali jedan po jedan, automobili vrijedni nekoliko desetina hiljada KM. Osim današnjeg uništavanja, na prodaju čekaju još 22 vozila, sva oduzeta od bahatih i bezobzirnih vozača. I to je višegodišnja je to praksa u Zeničko-dobojskom kantonu, koji borbom protiv bahatih vozača poku[ava da poveća sigurnost učesnika u saobraćaju.

pročitajte još:

“Objavićemo javni poziv i moći će se prijaviti samo pravna lica koja će moći otkupiti ta vozila. Ta se vozila ne mogu registrovati, mogu se koristiti za delove ili eventualno staro železo. Ove aktivnosti se sprovode intenzivno od 2015. godine i od tog perioda više od hiljadu putničkih motornih vozila je oduzeto”, rekao je Admir Gazić, policijski komesar uprave policije ZDK.

Tačnije, u pomenutom periodu, uništeno je 291 motorno vozilo, dok je 180 njih, prodato na licitaciji.

Iz uprave policije ističu da se, nakon trajnog oduzimanja vozila, iznos kazni počinioca prekršaja ne smanjuje ve’ su ih i dalje dužani platiti.

Ova dugogodišnja represivna mera, poručuju, nastaviće se i u budućnosti.

“Uprava policije će u narednom periodu nastaviti sa pojačanim aktivnostima po ovom pitanju i u svakom slučaju kada su ispunjeni zakonski uslovi od nesavesnih vozača oduzimaćemo putnička motorna vozila i nadležnim sudovima upućivati predloge za izricanje zaštitnih mera, odnosno, trajno oduzimanje putničkih vozila”, ističe Samir Valentić, portparol uprave policije MUP-a ZDK.

N1 Sarajevo

Pomenutu praksu, koja je još uvijek najprisutnija u ZDK, izdašno pozdravljaju građani Zenice.

Istim stopama uskoro bi trebalo da krene i Sarajevski kanton. Nekadašnji komesar, Semir Šut, navodi da su već napravljeni početni koraci.

“Želim da istaknem da smo uspeli, pre svega kad su u pitanju sprovođenja smjernica u KS, osposobiti i razjasniti pravni put sa sudijama opšinskog i kantonalnog suda, i u prošloj godini imamo rezultat koji se ogleda u tome da su oduzeta 82 putnička vozila. To je značajan rezultat za početak za početak primene smernica i realizacije plana”, kaže Semir Šut, stručnjak za saobraćajnu sigurnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare