Francuska pozvala RS da povuče entitetski izborni zakon, ocenivši ga napadom na ustavni poredak BiH

Region 23. apr 202400:00 2 komentara
Maurizio Fabbroni / Shutterstock

Francuska je zabrinuta zbog zakona koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 19. aprila, a posebno zbog Izbornog zakona RS, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su sa evropskim putem zemlje, saopšteno je je iz francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove.

„Francuska će, kao svedok Dejtonsko-pariskog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet BiH“, navodi se u saopštenju, koje su preneli bosansko-hercegovački mediji.

Francuska je pozvala vlasti RS da okončaju ove inicijative, kao i da se povuče nacrt zakona o „stranim agentima“, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja.

Svi političari u BiH pozvani su da se „ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja BiH u celini“.

„Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučio Evropski savet prošlog meseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana“, objavilo je francusko MSP.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS su prošle sedmice usvojili Izborni zakon RS, prema kojem Centralna izborna komisija BiH (CIK) više neće imati nadležnost da organizuje i sprovodi izbore za entitetske nivoe vlasti.

U NSRS je usvojen novi Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS, prema kojem je, u odnosu na postojeći zakon o referendumu, promena u tome da će za uspešnost referenduma biti potrebna većina izašlih glasača, a ne većina od ukupnog broja glasača upisanih u birački spisak.

Izglasan je i Zakon o imunitetu RS, koji predviđa da zvaničnici izvršne vlasti – predsednik, potpredsednici, premijer i ministri, ne mogu krivično odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

Na taj način zvaničnici RS će biti zaštićeni od sankcija za nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH.

NSRS je usvojila izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i zaključke, prema kojima se u Srebrenici nije desio genocid.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare