Genocid u Srebrenici najviše se negira u Srbiji, a najčešće ga negira Dodik

Region 09. jul 202119:05 > 19:0813 komentara
Izvor: N1

Memorijalni centar Srebrenica predstavio je Godišnji izveštaj o negiranju genocida koji je obuhvatio više od 234 čina negiranja genocida u javnom i medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regiona. Izveštaj je obuhvatio period od 1. maja 2020. do 1. maja 2021. godine, a realizovan je zahvaljujući podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Fondacije Hajnrih Bol.

U izveštajnom periodu identifikovana su ukupno 143 aktera koja su u javnom prostoru negirala genocid, od čega se u 132 slučaja radilo o osobama, dok je kod ostalih 11 u pitanju pravni subjekt ili grupa ljudi. Većina aktera locirana je u Srbiji (84), BiH (38, od čega 35 u Republici Srpskoj) i Crnoj Gori (12). Iz svih ostalih država, zabeleženo je ukupno devet slučajeva, pojasnila je urednica Izveštaja Lejla Gačanica.

U izveštajnom periodu identifikovana su 234 čina negiranja genocida u javnom, to jest medijskom prostoru u BiH i regionu. Najviše ih se odigralo u Srbiji (142), u Bosni i Hercegovini (60, od čega 57 u entitetu Republika Srpska) i Crnoj Gori (19), te 14 iz svih ostalih država, rečeno je.

Najviše je aktera iz oblasti politike (50), što uključuje političke stranke, te nekadašnje i sadašnje stranačke i javne zvaničnike, slede osobe koje rade u medijima i medijske organizacije (39), osobe i institucije iz oblasti obrazovanja i nauke (13), razni vidovi desničarski orijentiranog aktivizma (devet), te oblast kulture i umetnosti (šest).

Zabrinjavajući je nalaz da je u 28 slučajeva osoba koja negira genocid bila zvaničnik izvršne (16) ili zakonodavne (12) vlasti, većinom u Srbiji ili u bh. entitetu Republika Srpska.

Među osobama kojima je pružena javna platforma za negiranje genocida su i niz onih koji su imali direktne uloge u ratovima devedesetih, uključujući osobe koje su bile na političkim funkcijama (Momčilo Krajišnik, Nenad Kecmanović, Srđa Trifković), te one koji su komandovali ili učestvovali u formiranju i/ili dejstvima vojnih i paravojnih formacija na teritoriji BiH i Hrvatske (Veselin Šljivančanin, Milomir Savčić, Dragoslav Bokan, Nenad Stevandić, Rajko Vasić, Vojislav Šešelj), na čelu sa Ratkom Mladićem.

Među individualnim akterima, najčešće se kao negator genocida pojavljuje član Predsedništva BiH Milorad Dodik, upozoravaju u saopštenju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Komentari

Vaš komentar