Glavna tužiteljka BiH sa ambasadorom Ukrajine o ikoni iz Luganjska

Region 26. jan 202118:454 komentara
Fena

Glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić obavestila je ukrajinskog ambasadora u BiH Vasilja Kiriliča o aktivnosti državnog tužilaštva u vezi sa slučajem "Ikona".

„Glavna tužiteljka BiH razgovarala je sa ambasadorom Ukrajine u BiH Vasiljem Kiriličom o temama za koje su zainteresovane pravosudne institucije Ukrajine, kao i aktivnostima koje Tužilašvo sprovodi u predmetu ‘ikona'“, saopštilo Tužilaštvo BiH.

Tadić je obavestila ukrajinskog ambasadora da je potrebno da institucije od kojih je zatražena međunarodna pravna pomoć što pre odgovore na zahtev u vezi sa tim slučajem.

Razgovarali su i o radu na predmetima državljana BiH na ratištu u Ukrajini.

Povezane vesti:

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič je u Sarajevu razgovarao i sa ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković, takođe o aferi „Ikona“.

Ukrajina duže od mesec tvrdi da je ikona iz Luganjska, koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 14. decembra, njihovo kulturno blago.

Posle medijskih izveštaja da ikona pripada Ukrajini, Lavrov je ikonu vratio u BiH i zatražio da se u celi slučaj uključi Interpol.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini je 28. decembra zatražila da ikona bude vraćena u Ukrajinu, tvrdeći da ona predstavlja kulturnog blago te države što dokazuje i pečat na poleđini ikone.

Komentari

Vaš komentar