Godišnjica katastrofalnog zemljotresa u Skoplju, poginulo više od hiljadu ljudi

Region 26. jul 202213:32 > 15:48
zemljotres
Shutterstock

U Skoplju se obeležava 59 godina od katastrofalnog zemljotresa, u kojem je 26. jula 1963. godine poginulo više od hiljadu ljudi.

Cveće na spomenik žrtvama zemljotresa položili su delegacije vlade Severne Makedonije, koju je predvodio vicepremijer za evropska pitanja Bojan Maričić, Sobranja i Kabineta predsednika Republike, kao i ambasadori i delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava u Skoplju.

„Današnji dan, kada obeležavamo 59 godina od katastrofalnog zemljotresa u Skoplju, je datum koji je urezan u sećanje grada solidarnosti“, napisao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski na Fejsbuku.

Kako je podsetio, na današnji dan 1963. godine tačno u 5.17 nakratko je stalo srce Skoplja, a taj katastrofalni zemljotres je odneo je mnogo ljudskih života i pričinio ogromnu materijalnu štetu.

„Ali trudom i požrtvovanjem Skopljanaca i prijatelja iz celog sveta koji su nesebično pružili ruku, iz ruševina je rođeno novo Skoplje. Skoplje, koje je postalo sinonim solidarnosti, etničkog i arhitektonskog šarenila, novog, modernog kosmopolitskog duha. To je pravi kod grada“, naveo je premijer Severne Makedonije.

Kovačevski je poručio da je 26. jul podsetnik da je „naša dužnost da novim generacijama prenesemo ljubav, esnafski duh i požrtvovanost kojom se grad gradio i razvijao, ali i da im ostavimo u nasleđe da nikada ne zaborave žrtve zemljotresa, kojim danas odajemo poštovanje“.

U zemljotresu koji je zadesio Skoplje 26. jula 1963. je poginulo 1.070 Skopljanaca, najmanje 3.000 je povređeno, a oko 200.000 je ostalo bez doma.

Komentari

Vaš komentar