Golob: Insistiraću, ako treba i do jutra, da se BiH dodeli status kandidata

Region 23. jun 202220:54 komentara
Jure Makovec/AFP

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će insistirati, ako treba i do jutra, da se Bosni i Hercegovini odmah dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, o čemu zasad nema saglasnosti svih 27 članica Evropske unije.

Dolazeći na samit lidera članica Evropske unije, Golob je rekao da je potrebno postići konsenzus kako bi BiH odmah dobila status kandidata, za što su, pored Slovenije, još neke države.

Insistiraću ako treba i do jutra, ali to ne znači da će, ako konsenzusa ne bude, Slovenija blokirati odluku o dodeli statusa kandidata Ukrajini, jer je to odvojeno pitanje. Do sada nije bilo govora o blokadi Ukrajine i za to nije bilo potrebe, ali se mora postići i konsenzus za BiH, kazao je Golob, prenosi Hina.

On je istakao da će istrajati na zahtevu da se Bosni i Hercegovini odobri status kandidata i dodao da postoji više načina da se postigne taj cilj.

Kako prenose slovenački mediji, ako predlog da se BiH odmah dodeli status ne dobije podršku, postoji mogućnost da se obezbedi konsenzus o zaključcima u kojima bi se precizno vremenski odredilo kada bi se ta odluka donela.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel napisao je na Tviteru da je Evropski savet dao Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u EU.