Gosti N1: Odluka o ukidanju ćirilice u Vukovaru loša poruka za Srbe u Hrvatskoj

Region 30. dec 202213:44 55 komentara
Pixsell.hr / Davor Javorović

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru Borislav Milošević i urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm ocenili su da je odluka Gradskog veća Vukovara po kojoj izbrisana odredba o zvaničnoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području ovog grada očekivana i da je pripremljena pre dva meseca, kao i da je to loša poruka Srbima u Hrvatskoj. "Ovako je poslata poruka da je ćirilica u Vukovaru nepoželjna, i mi ćemo kao zajednica sigurno reagovati", istakao je Milošević.

Povezane vesti

„Ova odluka je očekivana i najavljena. Pripremljena je od ranije, pre dva meseca je o tome raspravljalo Gradsko veće Vukovara, nakon što su izašli rezultati popisa stanovništva. Po tim rezultatima, broj Srba je pao ispod jedne trećine, što je značilo da Grad Vukovar nije u zakonskoj obavezi da reguliše srpski jezik i ćirilično pismo“, objašnjava Milošević.

Mođutim, smatra da, iako nije u zakonskoj obavezi, to je moglo da ostane kao i do sada, odnosno nije morala odredba da se briše.

„Tom odlukom je propuštena pozitivna poruka za budućnost, za međunacionalne odnose“, ističe Milošević, i dodaje da je po rezultatu oko 29 odsto Srba u Vukovaru.

Podseća i da su se gradske vlasti opirale nakon prošlog popisa da primene upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Pokazalo se da prava koja su regulisana zakonom kada se spuste na lokalni nivo, ne postoji snaga lokalne vlasti da te zakonske odredbe primeni. A te odluke su pozitivne i korisne su za ceo grad“, smatra Milošević.

N1

Švarm: Više neće biti ćirilice u Vukovaru

Urednik nedeljnika „vreme“ Filip Švar ocenio je da ekstremni deo unutar vlasti u Hrvatskoj ne želi nikakvu normalizaciju međunacionalnih odnosa.

„Ne žele da se spuste tenzije i koriste svaku priliku da pokažu kako su Srbi manjina, kako je Hrvatska pobedila 1995. godine i koriste ovakve stvari da poruče Srbima da su nepoželjni“, navodi Švarm.

Ne smatra da je ova odluka intencija hrvatske politike, ali smatra da je intencija lokalne vlasti.

„Mislim da više neće biti ćirilice u Vukovaru“, rekao je Švarm, dodavši da je „nije bilo ni pre“.

On je naveo da su rezultati popisa i odluke koje su donete nakon toga neka vrsta trijumfalizma.

„Eto, oni su sada dokazali da su pobedili Srbe, pa čak i kada je u pitanju ćirilica. Bilo bi smešno, da nije žalosno“, zaključio je Švarm.

Pogledajte celu emisiju N1 Studio Live:

Komentari (55)

Vidi sve komentare