Gosti N1: Rata u BiH neće biti, Vučić će okrenuti leđa Dodiku „na mig“

Region 19. okt 202110:42 > 10:4317 komentara
N1

U Bosni i Hercegovini neće biti novog rata, slažu se bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu Slobodan Šoja i Mlađan Đorđević iz pokreta Oslobođenje. Šoja za N1 kaže da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić prestati da podržava lidera bosanskih Srba Milorada Dodika “kada dobije mig da ga ostavi”, a Đorđević smatra da će Vučić “prodati interese Republike Srpske radi ostanka na vlasti”.

Pročitajte još:

Šoja, istoričar i politički analitičar, kaže da je Dodikovo pevanje uz harmonikaša u zgradi Predsedništva “sramota” i da bi u srpskom narodu trebalo da se “javi neka nova svest o tome ko nas vodi i gde”.

“To je jednostavno toliko jadno da su svi bili malo zgroženi od toga”, rekao je Šoja u Novom danu na N1.

Na vest da je tužilaštvo formiralo predmet protiv Dodika, kaže da je od pravnika “naučio da formirati predmet ne znači ništa”.

“Mislim da od toga neće ništa biti, jalova je ta priča”, kazao je on.

Smatra da je Dodik u pravu kada kaže da su narodi u BiH zavađeniji nego što su bili, ali ističe da je to zato što nisu imali državnike i zato što se nije radilo na pomirenju, dok međunarodna zajednica ima svoj interes.

Ističe da uprkos tome što se o secesiji Republike Srpske stalno govori, to se nikada neće dogoditi, a rata neće biti.

“Ono što je opasnije to je ‘mentalno otcepljenje’ RS od BiH, a o tome niko ne priča”, rekao je on, objašnjavajući da gotovo svakodnevni zahtevi iz Sarajeva za ukidanjem RS otuđuju ljude u Republici Srpskoj.

Najveći problem, kaže, je taj što se konstantno održava “vatra mržnje između tri naroda”.

“Pre rata se za mržnju išlo u zatvor, a sada je mržnja uslov da budete ministar”, rekao je Slobodan Šoja.

Mlađan Đorđević smatra da je najnovija kriza u BiH počela zbog toga što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko doneo zakon o negiranju genocida.

“Odgovornost za ono što se događa u Bosni snose pre svega vladajuće stranke – SNSD, SDA i HDZ, kao i međunarodna zajednica”, rekao je on.

Šoja, međutim, smatra da, kao i u istoriji, postoje neposredni povodi i istinski uzroci, i da su Incko i njegov naslednik Kristijan Šmit “samo epizodisti”.

“Te priče oko Šmita, visokog predstavnika, sve to, po meni, ne znači apsolutno ništa. Suština je u ovome – posle rata krenula je jedna bratska izgradnja korumpiranog čudovišta koje se zove BiH. I jedni i drugi i treći su radili da se BiH pretvori u zemlju korupcije i nepravde”, rekao je on.

To je ono što živimo od 1995. do danas, sve ostalo su sporedne stvari, dodaje Slobodan Šoja.

Đorđević smatra da BiH ne funkcioniše i da se zalaže za povratak “izvornom Dejtonu”

“Smatram da međunarodna zajednica, ako hoće da pomogne tom narodu… onda treba da se nađe način kako da se vrati izvornom Dejtonu”, rekao je on.

Dodaje da za Republiku Srpsku “problem” predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić, “koji je problem i za Srbiju”.

“To je čovek koji je radi opstanka na vlasti dao sve atribute državnosti Kosovu”, rekao je Đorđević i ocenio da će Vučić “prodati i interese RS radi ostanka na vlasti”.

Šoja kaže da Vučić “radi uvek šta je u njegovom interesu” i da će “ostaviti Dodika kada dobije mig da ga ostavi”.

Podseća da je Dodik imao “veliku transformaciju”, i stavove da je Radovan Karadžić “kriminalac”, dok je Vučić u to vreme govorio suprotno.

“Sada oponašaju jedan drugog iz starih dana”, rekao je Šoja uz ocenu da Vučiću odgovara haos u BiH.

Negira izjavu predsednika Srbije da će “neko tražiti ukidanje Republike Srpske na proleće”, ističući da je Amerika stvorila RS i da je njen jedini uslov postojanja da ne razmišlja o secesiji i ujedinjenju sa Srbijom.

Celo gostovanje pogledajte ovde:

Komentari

Vaš komentar