Gosti N1: Temeljni ugovor neće smanjiti podele u CG, DPS nema većinu za smenu

Region 04. avg 202210:24 > 13:251 komentar
Tanjug / Pravoslavna mitropolia crnogorsko-primorska

Urednica lista ''Vijesti'' Biljana Matijašević i profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić ocenili su u Novom danu da se nakon potpisivanja Temeljnog ugovora neće smanjiti podele i problemi u crnogorskom društvu, kao i da DPS u parlamentu neće imati većinu da obori Vladu Crne Gore čiji je premijer Dritan Abazović. Sagovornici N1 su se složili da bi jedino novi izbori "raščistili trenutnu situaciju", jer je veliko pitanje do kada će ona imati većinu u parlamentu.

Podsetimo, posle deset godina polemike i sporenja, Srpska pravoslavna crkva i Vlada Crne Gore potpisale su Temeljni ugovor koji definiše njihove odnose. Uzavrelu političku atmosferu u Crnoj Gori poslednjih meseci zbog tog dokumenta, dodatno je podgrejao i zahtev Demokratske partije socijalista da se izglasa nepoverenje vladi. Premijer Dritan Abazović poručuje da za to nemaju većinu. Dodaje da je potpisanim ugovorom, višegodišnji problem stavljen „ad acta“ i da je pokazatelj poverenja i tolerancije. Mnogi veruju da je Crna Gora sada bliža vanrednim parlamentarnim izborima ili rekonstrukciji vlade.

Povezane vesti

„Naravno da očekujemo da se tenzije spuste. To je pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo. Mi smo pod tenzijama od kraja 2019. godine, kada je usvojena prva verzija Zakona o slobodi i veroispovsti. To se završilo padom tridesetogodišnje vlasti, i ostalo je to pitanje da opterećuje društvo. Nekako nas je iznenadilo jučerašnje potpisivanje, iako je bilo najava da će se potpisati. Nismo očekivali da se potpisati u tajnosti“, navela je Matijašević.

Dodaje da pored protesta manjih grupa građana, nije se ništa desilo nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, kao i da „patriotske snage“ u Crnoj Gori spremaju veliki protest koji će se održati u narednih nekoliko dana.

„Avgust je mesec godišnjih odmora, pa pretpostavljam da je premijer zbog toga izabrao ovaj datum da stavi tačku na to pitanje“, smatra Matijašević.

Bešić se ne slaže sa ocenom da je potpisivanjem Temeljnog ugovora u Crnoj Gori „stavljena tačka “ na pitanje odnosa države i SPC.

„Ja sam duboko uveren da je to samo jedna zapeta, iza koje će uslediti ono što će uslediti“, kaže Bešić.

Podseća da ovo pitanje traje decenijama unazad i da je u nekim periodima ono „stavljano pod tepih“.

„Pitanje SPC je pitanje identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori. A tamo postoje duboke podele između „patriotskih snaga“, i srpske strukture. Taj sukob je postojao jako dugo, postoji danas, postojaće i nakon potpisivanja  ili nepotpisivanja Temeljnog ugovora. U tom kontekstu treba posmatrati sve ono što će se dalje dešavati na političkoj sceni. Dakle, Temeljni ugovor neće razrešiti probleme, on će izneti u prvi plan duboke podele koje postoje u crnogorskom društvu“, istakao je Bešić.

Matijašević konstajuje da je javnost nakon jučerašnjeg potpisivanja i dalje podeljena oko crkvenog pitanja, kao i da je najveća posledica podnošenje inicijative za smenu Vlade Crne Gore. Međutim, ona kaže da nije sigurna da će DPS imati većinu u skupštini za takvu odluku.

Vlada Crne Gore

DPS bez potrebne većine u parlamentu

„Potreban im je 41 glas u parlamentu, a njima i ako se pridruže tradicionalni partneri DPS-a, neće imati većinu. Neće imati preko 40 glasova“, rekla je Matijašević.

Dodaje da ne očekuje da će se inicijativi DPS-a pridružiti i poslanici „Demokratske Crne Gore“, i zaključuje da će ova vlada izbeći opoziv nakon inicijative DPS-a.

Bešić predviđa da je izgledno da će ukoliko dođe do formiranja u budućnosti vlade oko Demokratske partije socijalista, da će biti izglasano poništavanje Temeljnog ugovora.

„Kao što je DPS u 2019. godini doneo Zakon o slobodi i veroispovesti, pa kada su alternativne snage došle na vlast – one su taj taj zakon poništile“, napomenuo je profesor Fakulteta političkih nauka.

On se slaže sa ocenom Matijašević da će trenutna Vlada Crne Gore imati u skupštini podršku od poslanika koji su podržali prethodnu vladu Zdravka Krivokapića.

„Ta većina je za Temeljni ugovor, i u parlamentu postoji većina koja ga podržava“, naglasio je Bešić.

On je procenio da bi u slučaju održavanja referenduma oko Temeljnog ugovora, opcija koja je za njega imala većinu, ali je naglasio da „to ne znači da bi se smanjili problemi i smanjile podele u društvu“.

Matijašević se slaže sa Bešićem da Temeljni ugovor ima podršku većine građana u Crnoj Gori, ali ukazuje da javnost još nije videla potpisani ugovor, već samo njegove delove.

„Država jeste preuzela obaveze, tako da u slučaju poništavanja ostaje pitanje državnih obaveza i kako će država posledice da snosi“, kazala je urednica „Vijesti“.

Ona sem najavljenog velikog protesta u Podgorici, ne očekuje druge proteste u gradovima u Crnoj Gori.

„Ipak je avgust, teško je pokupiti ljude, naročito na ovim vrućinama“, kazala je Matijašević.

Govoreći o posledicama potpisivanja Temeljnog ugovora, Bešić je naveo da bez obzira na to što DPS nema većinu za obaranje ove vlade, to ne znači da ona ima podršku za dalji rad u parlamentu, i da je samo pitanje do kada će ona trajati.

„Samo je pitanje kada ćemo imati nove izbore. Jedino izbori mogu biti rešenje“, zaključio je Bešić.

Komentari

Vaš komentar