Građani razočarani: “Pa gde su hrvatske evronovčanice?”

Region 07. jan 202316:31 14 komentara
hrvatska, evro
N1

Građani Hrvatske su se razočarali jer su prilikom podizanja evra na bankomatima dobili staru, zgužvanu novčanicu evra, izrađenu još pre dvadeset godina, a očekivali su novu - hrvatsku evronovčanicu.

Povezane vesti

Međutim, hrvatske evronovčanice ne postoje, piše Novi list. Hrvatska je u Hrvatskoj kovnici novca iskovala svoje evrokovanice, s već poznatim nacionalnim obeležjima, i njih su građani mogli da kupe i u početnim paketima, što su mnogi i činili. Na svoje evrokovanice ima pravo svaka zemlja članica, pa je tako i Hrvatska u tom delu doprinela opticaju novca u evrozoni. Ranije iskovane kovanice evra, koje su već odavno platežno sredstvo u evrozoni, ravnopravno postaju i platežno sredstvo u Hrvatskoj, ravnopravne nacionalnim kovanicama.

Ali o hrvatskim evronovčanicama nikad nije bilo reči. Novčanice evra su uvek iste, one koje je izdavala i izdaje Evropska centralna banka, na njima je potpis isključivo guvernera ECB-a. Te novčanice bile su u opticaju i pre nego što je Hrvatska ušla u evrozonu.

Sada su te novčanice hrvatske, oni su ih zapravo uvezli i koriste kao svoj novac, pri čemu se ne štampaju u Hrvatskoj niti su nacionalno obeležene. To važi i za druge zemlje-članice. Iz HNB-a su za Novi list potvrdili da su “u opticaju na nivou čitavog evropodručja, koje obuhvata 24 zemlje, iste novčanice evra, i to dve jednakovredne serije”.

“Dakle hrvatskih ili na primer nemačkih evronovčanica nema, odnosno iste se evronovčanice upotrebljavaju na celom evropodručju”, potvrdio je HNB.