Okončan protest u Tuzima: Lokali i dalje rade, Krivokapić neće „hajdučiju“

Region 25. feb 202109:55 > 17:078 komentara
Građani blokirali Tuzi
Izvor: Anadolija/Miloš Vujović

Svi ugostiteljski lokali u Tuzima su jutros otvoreni, uprkos merama crnogorskog Ministarstva zdravlja za suzbijanje koronavirusa. Nakon višesatne blokade uspostavljen je normalan saobraćaj. Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj rekao je će se građani razići kućama, a ugostiteljski objekti nastaviti sa radom. Zdravko Krivokapić: Neću dozvoliti hajdučiju.

Građani su danas, predvođeni Đeljošajem protestovali i nisu dozvolili policiji da zatvori lokalne koji su jutros otvoreni. U toj opštini brojni građani su danas sedeli napolju u baštama.

Đeljošaj je najavio da će tokom dana razgovarati sa predstavnicima Vlade i dodao da je ovo privremeno rešenje.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić tim povodom je rekao da nikome neće dozvoliti „hajdučiju“.

„Ova Vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju, jer niko ne može biti jači od države“, poručio je Krivokapić u obraćanju javnosti.

Krivokapić je u obraćanju naveo da ovo dešava u Tuzima ne služi na čast nikome.

„Institucije države moraju da funkcionišu na čitavoj teritoriji Crne Gore poštujući zakon i Ustav. Ne želim da optužujem nikoga za ovu aktivnost, ali je indikativno da je predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj želeo da ovaj zdravstveni problem prevede u politički“, naveo je on.

Tužilac: Tako je počeo rat

Specijalni državni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, ocenio je danas da je rat u Jugoslaviji 1990-ih godina „počeo dešavanjima sličnim današnjim u Tuzima“.

Tužilac je poručio okupljenima da „prati situaciju“ i da će „svi trpeti posledice nepropisne situacije“.

„Rat u Jugoslaviji je počeo dešavanjima koja liče na današnja u Tuzima“, ocenio je Katnić i dodao da se „ipak nada da do toga neće doći“.

Podsećamo, policija je došla u Tuzi kako bi zatvorila ugostiteljske objekte, koji su jutros otvoreni, uprkos merama Ministarstva zdravlja. Ipak, lokali su nastavili sa radom, a građani su se okupili i pružili podršku rukovodstvu opštine.

Đeljošaj je rekao policajcima da traži od njih da obaveste tužilaštvo da će, „ako se ovo nastavi“, pozvati građane da pruže otpor.

„Ova odluka je lična, kao osveta za postavljanje kosovske zastave. Nijedna opština iz prve grupe nije zatvorena, jedino smo mi izdvojeni iz prve grupe. Neprijatelji su oni koji se svete, a to su premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik Dritan Abazović. Krivokapić se sveti jer sam ga prozvao jer nije čestitao Dan državnosti Kosova“, rekao je Đeljošaj.

Anadolija/Miloš Vujović
Anadolija/Miloš Vujović

On je poručio da će se boriti „protiv diskriminacije“ i da svi budu jednaki.

„Neću dozvoliti da nas niko ponižava. Od juče ih zovem, ne žele da se jave i žele problem i da diskriminišu Tuzi. Ne može ovako da se ponaša niko prema građanima“, rekao je on.

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo objavilio je da će ispitati da li je Đeljošaj, izjavom da neće poštovati mere za suzbijanje koronavirusa, počinio krivično delo pozivanje na otpor.

Odluka nadležnih da zatvore ugostiteljske objekte u Tuzima donesena je kako bi se stanovništvo te opštine zaštitilo od koronavirusa i spriječio rast inficiranih, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Komentari

Vaš komentar