Gradonačelnica Sarajeva: Poslaćemo Šapiću presude o Ratku Mladiću

Region 24. jul 202214:02110 komentara
F.Z./N1

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić napisala je na Fejsbuku rekla je da je iznenađena izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića kako "ne zna za ratne zločine Ratka Mladića" i najavila da će mu uprava Sarajeva, "uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanosti", dostaviti presude suda koje treba da pročita.

„Gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka, za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić, trebaolo bi da bude upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije“, napisala je Karić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Povezane vesti

„On bi trebalo da zna da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN za taoce“, predočila je gradonačelnica Sarajeva.

„Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti“, istakla je Karić, „Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vreme pa ne zna šta se dešavalo“.

Šapić je u subotu, u odgovoru na zahtev Inicijative mladih za ljudska prava da se prekreči grafit posvećen Ratku Mladiću u centru Beograda, napisao na Tviteru kako „ne zna ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nije bio“.

„Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju proterani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam“, napisao je Šapić.

Komentari

Vaš komentar