Gradonačelnik Vukovara: Pad broja Srba zbog pogrešnog popisa, a ne iseljavanja

Region 22. sep 202214:57 komentara
N1

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je da pad broja Srba u Vukovaru na ispod 30 odsto, odnosno za pet odsto od poslednjeg popisa stanovništva, nije rezultat iseljavanja Srba, već proizlazi iz netačnosti popisa stanovništva iz 2011. godine.

U srpskoj zajednici kažu pak da ni do sad nisu mogli da konzumiraju prava koja im pripadaju, prenosi Hina.

Pročitajte još

„Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netačan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju da u Vukovar implementira lažne podatke, dovede do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osećati nelagodno jer je neko eksperimentisao s lažnim podacima“, izjavio je novinarima Penava.

Po njegovim rečima, to je sada urađeno kako je trebalo i vraćen je mir u grad Vukovar.

„Nadam se da smo osigurali bar deset godina stabilnosti u gradu“, kazao je, dodajući kako će se, što se tiče upotrebe jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru, sve vratiti na stanje pre 2011. godine.

Naglasio je da svakom pripadniku manjine treba izaći u susret, ali preduslov za to je jako poverenje i stav da smo svi u poziciji napretka.

„Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod, kao većinski, nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema napred“, kazao je on.

Predsednik vukovarskog SDSS Srđan Kolar smatra da ukidanje nekih prava Srba u Vukovaru tu zajednicu neće puno pogoditi jer, kako kaže, i ona prava koja su im do sada bila zajamčena, nisu mogli da konzumiraju.

„Nama je isto, bilo nas 30 odsto ili manje od tog postotka. Nismo uspeli da konzumiramo ni dosadašnja prava tako da i iako nas bude manje od 30 posto, a do mene je došao podatak da nas je 29,73 posto, neće nas puno zaboleti ako nam se nešto i oduzme, a nema šta“, rekao je Kolar.

Po njemu, ništa se neće promeniti „osim što će određenim politikama u gradu sada biti znatno lakše“. Mišljenja je da su rezultati za Vukovar očekivani i posledica svega što se u Vukovaru događalo poslednjih deset godina.

„Rezultat je odlazak ljudi iz Vukovara, kako svih, tako i građana srpske zajednice. Neki su se dodatno potrudili da svojom politikom i retorikom to sve skupa još pospeše, a događalo se svega, od napada na decu do postavljanja dvojezičnih tabli“, utvrdio je Kolar.