Gradonačelnik Zagreba najavio postavljanje spomen-ploče ubijenoj porodici Zec

Region 07. dec 202223:07 11 komentara
N1

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je povodom 31. godišnjice ubistva porodice Zec da će Grad na mestu ubistva majke Marije i ćerke Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen-ploču kao podsećanje na taj zločin.

Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP, koji su 7. decembra 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu i odveli njegovu suprugu i ćerku do planinarskog odmorišta Adolfovac, gde su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali, rekao je Tomašević, prenosi Hina.

Zbog toga je, dodao je, veoma važno obeležiti ovu tužnu godišnjicu, kao i ovo mesto kao trajno sećanje na zločin, kako se nikad više ne bi ponovio.

Zagreb će to uraditi, u proceduri je postavljanje spomen-ploče na ovom mestu, kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizovali Antifašistička liga i Srpsko narodno veće.

Trideset i jednu godinu nakon zločina, koji je sigurno jedna od najmračnijih epizoda u istoriji ovog grada, stojim ovde kako bih odao počast žrtvama i kako bismo još jednom upozorili na ono što se ovde dogodilo, istakao je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu, a građane Zagreba pozvao je da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.

U znak sećanja na zagrebačku porodicu Zec položeni su venci i cveće, a komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali potpredsednica Vlade Anja Šimpraga, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić i ambasadori Norveške i Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare