Granični apsurdi na delu, selo u BiH potpuno okruženo Srbijom: Kome se plaća struja, gde se ide u školu

Region 21. feb 202421:37 12 komentara

Mnogi građani koji žive uz granicu naviknuti su na granične apsurde. Izuzetak nije ni Međurečje, selo u BiH koje je potpuno okruženo teritorijom Srbije.

Delić teritorije Bosne i Hercegovine teritorijalno nije spojen s državom, već je okružen Srbijom.

Četiri kvadratna kilometra, tačnije naselje Međurečje pripadaju Bosni i Hercegovini. U pitanju je svojevrsna teritorijalna enklava zbog nerešenog pitanja granice.

Nakon što smo prešli granični prelaz BiH, a potom i granični prelaz Srbije, ponovo ulazimo u Bosnu i Hercegovinu, ali novog graničnog prelaza nema. Granica je tačno na mostu.

Ni po čemu se ovde ne vidi da je reč o teritoriji Srbije.

”Mi se nalazimo na teritoriji BiH, a sve institucije su srpske. Mesna zajednica, pošta, škola, policijska stanica i dom zdravlja. Sve je u nadležnost Srbije, a ovo je zemlja BiH”, kaže Sveto Vilotić, predsednik MZ Sastavci.

Struju stanovnici plaćaju Srbiji, dok meštani naselja Sastavci, iako pripada Srbiji, struju plaćaju Opštini Rudo. I lokalna škola na teritoriji je Bosne i Hercegovine, ali ju je izgradila susedna država.

„Svi zaposleni u našoj školi zaposleni su i osigurani preko Republike Srbije, imamo kolege koje imaju dvojno državljanstvo i posluju u obe države. Mi imamo matičnu školu, koja je dakle u potpunosti na teritoriji BiH, imamo dva izdvojena odeljenja koja su na teritoriji Srbije”, kazao je Alen Porić, direktor OŠ 9. Maj u Sastavcima.

Da se radi o teritoriji Bosne i Hercegovine vidljivo je pri plaćanju poreza. Kupovina u lokalnoj prodavnici, a potom i odlazak u Srbiju. Bez graničnog prelaza.

„Nalazimo se kod prodavnice vlasnika koji ima dve prodavnice, jedna je u BiH, a druga u Srbiji dole 200 metara niže. Za ovu plaća Bosni porez, a za drugu Srbiji“, dodaje Sveto Vilotić.

„Problem je i ova zgrada, pravila je Srbija, a na bosanskoj je teritoriji, pa ni stanove nismo mogli da otkupimo“, kaže stanovnik sela.

Na ulicama ovog mesta, kao i u policijskoj stanici, videćete policajce u unifomrama Srbije, ali prilikom intervencije moraju doći policajci MUP-a Republike Srpske iz opštine Rudo. Problemi nerešenog pitanja granice vidljivi su i pri čišćenju puteva, a sa kojim se još problemima sreću ovi ljudi pogledajte u video prilogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare