Grci od UEFA tražili da Severna Makedonija promeni grb na dresu na EURO 2020

Region 12. jun 202115:28 7 komentara
Reuters/Ognen Teofilovski

Grčke vlasti i nacionalni fudbalski savez zatražili su od Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) da Severna Makedonija uoči debitantskog nastupa na Evropskom prvenstvu promeni grb na dresu.

Naime, Grci se protive nazivu na grbu – Fudbalska federacija Makedonije (FFM), jer nema prefiks ”Severna”.

Povezane vesti

Radi zahteva Grka reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, iz kojeg su istakli da FFM ne podleže prilagođavanju imena prema Prespanskom sporazumu.

„Fudbalska federacija Makedonije je nezavisna i neprofitna organizacija koja je upisana u centralni registar kao udruženje i kao takva ne prima državni novac. Prespanskim sporazumom obuhvaćene su institucije koje primaju državni novac. I dok FFM ne prima državni novac, nema obavezu prilagođavanja prema Prespanskom sporazumu”, rekao je na konferenciji za medije ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko.

(PR tekst)

”Zaštitni znakovi u Ugovoru su definisani, kod je MK, MKD. Neki pitaju zašto to nije NMC, ali taj je kod definisan samo za registarske tablice prema Prespanskom sporazumu“, naveo je Osmani.

Prespanskim sporazum Grčka i nekadašnja jugoslovenska Republika Makedonija rešile su dugogodišnji diplomatski spor na osnovu kojeg je zvanična Atina osporavala naziv zemlje čiji je glavni grad Skoplje jer je, kako su tvrdili, ”nazvana po severnoj grčkoj pokrajini”.

Kompromisnim rešenjem vlada dve zemlje ime bivše jugoslovenske republike promenjeno je u Severna Makedonija, nakon čega joj je Grčka pristala da odblokira proces evroatlantskih integracija.

Severna Makedonija na UEFA EURO 2020 nastupiće u grupi ”C”. Prvu istorijsku utakmicu na evropskim prvenstvima odigraće u nedelju, 13. juna u Bukureštu protiv Austrije od 18 sati.