Grčki biznismen Statis: Moje donacije, pa i vakcina, nemaju politički motiv

sinofarm vakcina kineska koronavirus
Khalil MAZRAAWI / AFP

Grčki biznismen Petros Statis izjavio je da njegove donacije nemaju i nikad neće imati politički motiv, što se odnosi i na ponudu za donaciju 10.000 doza vakcine Sinforma koje je Vlada Crne Gore odbila.

On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je „stupio u kontakt sa predstavnicima Sinofarma u Dubaiju, gde se ova vakcina već koristi, i rezervisao 50.000 jedinica za Crnu Goru“.

Statis je dodao da bi voleo da je vakcina već isporučena Crnoj Gori.

povezane vesti

Na pitanje da li je crnogorska Vlada odgovorila na ponuđenu donaciju, Statis naveo je da vakcine dolaze direktno od proizvođača i da je „na Vladi Crne Gore da odluči da li žele da ih prihvate i koriste ili ne“.

Crnogorska vlada je odbila donaciju od 10.000 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm vlasnika Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petrosa Statisa, a opozicija je odluku vlade nazvala politički motivisanom. U Crnoj Gori vakcinacija još nije počela.

Iz kabineta crnogorskog predsednika Mila Đukanovića je 21. januara saopšteno da je vlasnik Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petros Statis ponudio Crnoj Gori donaciju od 10.000 doza vakcine kineske kompanije Sinofarm, koja se već koristi u više država sveta.

Početkom aprila, u vreme vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) koja je na izborima u avgustu nakon tri decenije izgubila vlast, Statis je donirao Crnoj Gori značajnu pomoć namenjenu zdravstvenim radnicima.

„Ovo nije donacija nijednoj Vladi, niti političkoj partiji, već građanima kao što je prethodna bila zdravstvenim radnicima“, kazao je Statis, navodeći da mu deca imaju crnogorsko državljanstvo, preko supruge koja je Crnogorka, kao i da sebe „smatra Crnogorcem“.

Statis je odbacio da je njegova donacija povezana sa biznisom koji više od deset godina ima u Crnoj Gori.

„Nisam iznenađen što neki pristrasni ljudi povezuju ovaj potez sa mojim projektom Kraljičine plaže na Miločeru jer su njihove namere očigledno političke. Međutim, nisam niti ću ikad tražiti bilo šta zauzvrat jer je i ova kao i prethodne donacije jednostavan gest crnogorske porodice crnogorskim porodicama“, rekao je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (0)

Vidi sve komentare