Grlić Radman: Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati

Region 15. nov 202120:371 komentar
Izvor: JOHANNA GERON / POOL / AFP

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je činjenica i s njim, kao i sa svima koji donose odluke, treba razgovarati, izjavio je u Briselu hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Na pitanje da li je Dodik hrvatski prijatelj ili problem, Grlić je rekao da je to pojednostavljeno gledanje i „crno-belo gledanje na stvar“.

Povezane vesti

„Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati, naročito Hrvatska, koja ima najdužu granicu s Bosnom i Hercegovinom. Mi smo upućeni jedni na druge i moramo ulagati sve snage, diplomatske i političke kapacitete kako bismo doprineli stabilnoj, prosperitetnoj i funkcionalnoj BiH”, rekao je Grlić Radman.

Na primedbu da se s Dodikom družio na rođendanskoj proslavi predsednika HDZ BiH Dragana Čovića, Grlić Radman je rekao da je bio pozvan na tu proslavu na koju se pristojno odazvao i da ni od koga nije tražio da mu pošalje popis zvanica.

Grlić Radman je rekao da je na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova, na kojem je jedna od tema bila Zapadni Balkan i posebno situacija u BiH, ukazao na rast unitarizma i separatizma u toj državi.

“Ključno je da se promeni izborni zakon koji će garantovati ono što je dogovoreno Dejtonskim mirovnim sporazumom, ravnopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u kolektivnim institucijama BiH”, rekao je hrvatski šef diplomatije.

On je kritikovao sve one koji u BiH odugovlače s dogovorom o promeni izbornog zakonodavstva i ukazao da vreme ističe jer je sledeća godina izborna u BiH.

“Svi koji odugovlače, preuzimaju odgovornost i rizik za budućnost Bosne i Hercegovine”, naglasio je hrvatski ministar, navodeći da je nekoliko ministara država članica EU podržalo njegovo izlaganje.

Zabrinutost što čelnici u BiH ne koriste neizbornu godinu za dogovor o promeni izbornog zakona izrazio je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel i ukazao da neki političari u BiH koriste retoriku podela.

“Moram da ponovim da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH i pozivamo sve političke čelnike da sednu za pregovarački sto”, rekao je Borel.

Komentari

Vaš komentar