Grubješić: Na Samitu EU Balkan nije dobio ništa

Region 24. jun 202211:52 > 13:06 7 komentara
REUTERS/Yves Herman

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić izjavila je na samitu, koji je održan u četvrtak, u Briselu, Zapadni Balkan nije dobio ništa, a ništa novo mu nije ni ponuđeno.

„Ja se nadam da je ovo poslednji put da se ovako nešto dešava i da na kraju godine možemo da očekujemo to čuveno ubrzanje, kako za pojedinačne zemlje, tako i za region u celini. To bi bilo jedino pravedno nakon svih ovih godina“, rekla je Grubješić za Radio-televiziju Srbije.

Srbija je već neko vreme spremna za otvaranje klastera 3, međutim, on ni ovaj put nije otvoren.

„Jasno je da klaster 3 nije otvoren zbog neusaglašavanja sa restriktivnim merama (sankcijama Rusiji), nema dileme zbog čega ga nisu otvorili. Taj problem, naše neusklađivanje sa zajedničkom spoljno bezbednosnom politikom i pristisci o kojima je Vučić govorio neće prestati. To će biti posao za novu vladu koja mora da donese neke odluke“, istakla je Grubješić.

Ona je ocenila da je dobro što su u Briselu zajednički nastupili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitrij Kovačevski.

„Bilo bi još bolje da je ceo region govorio jednim glasom, takav pristup bi imao više efekata, ali je jako dobro što su Srbija, Albanija i Severna Makedonija zajedno natupile, izrazile stavove i nezadovoljstvo razvojem i rezultatima samita u Briselu“, rekla je Grubješić.