Grupa generala traži od Milanovića da pomiluje bivše obaveštajce

Region 15. apr 202223:432 komentara
N1/arhiva

Grupa hrvatskih generala na čelu s Antom Gotovinom poslala je predsedniku Zoranu Milanoviću pismo u kojem traže pomilovanje bivših obaveštajaca jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, objavile su hrvatske nacionalne televizije.

Dvojica bivših obaveštajaca osuđena su 2016. na sudu u Minhenu na doživotne zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983.

Oni su tražili da kazne služe u Hrvatskoj, pa su ih hrvatski sudovi uskladili sa domaćim propisima na način da je Mustač osudjen na 40 godina, a Perković na 30 godina zatvora.

Uz Gotovinu, među generalima koji su potpisali pismo Milanoviću su i Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo.

„Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za odbranu Hrvatske nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posledica pogrešne odluke sudija Vrhovnog suda i neusklađenosti nemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uslovnu slobodu“, napisali su u pismu koje je prenela Nova TV.

Navode se da se „nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može razrešiti redovnim pravnim mehanizmom“, pa traže od predsednika Milanovića da „sanira nepravedne posledice“.

Perkovićev advokat Anto Nobilo potvrdio je novinarima da priprema zahtev za pomilovanje bivših obaveštajaca. On će molbu predati Ministarstvu pravosudja i uprave, a konačnu odluku donosi predsednik države.

Hrvatska javnost intenzivno je pratila sudjenje Perkoviću i Mustaču u Nemačkoj, posebno zbog okolnosti pod kojima su oni bili izručeni toj zemlji.

Neposredno uoči ulaska u EU, čime je automatski i za Hrvatsku počeo da važi evropski nalog za hapšenje, hrvatska vlada na čijem je čelu bio Milanović predložila je, a Sabor usvojio, kontroverzni „Lex Perković“ i tako onemogućila izručenje osumnjičenih.

Pod pritiskom Evropske komisije taj zakon je promenjen, a sud je dopustio izručenje, pa su Perković i Mustač izručeni Nemačkoj u prvoj polovini 2014. godine.

Komentari

Vaš komentar