Ćerka Abdića kaže da je on od jutros na poslu, da nije hteo u SIPA bez advokata

Region 30. sep 202109:34 > 22:305 komentara
Izvor: N1 Sarajevo

Aktuelni načelnik Velike Kladuše Fikreta Abdića uhapšen je po međunarodnoj crvenoj poternici koju je raspisao Interpol, na zahtev hrvatskog Ministarstva pravde. Ipak, kako je prenela njegova ćerka, on nije odveden u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jer tamo nije želeo da ode bez advokata. Ona je navela da je jutros njen otac otišao na posao. Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Kako je saopšteno iz SIPA, oni nisu uhapsili načelnika Velike Kladuše.

“U cilju istinitog informisanja javnosti i sprečavanja širenja dezinformacija oko toga da li su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu slobode lišili Fikreta Abdića, obaveštavamo javnost da navedeno lice nije lišeno slobode od strane policijskih službenika SIPA-e”, navodi se u kratkom saopštenju.

Snimak hapšenja koji se desilo u sredu uveče objavljen je na Facebook stranici Abdićeve Laburističke stranke BiH.

Podsetimo, još u vreme kad je Abdić u zatvoru u Puli služio kaznu zatvora zbog ratnih zločina, hrvatski mediji objavili su da je Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) protiv njega i njegovog sina Ervina podigao optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Tom optužnicom teretio se da je 27. januara 2000. godine u Rijeci, kao direktor jednoga trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prenosu prava vlasništva.

U tom je ugovoru neistinito navedeno da je Abdić kao fizička osoba 31. decembra 1997. svojoj firmi koju je neovlašćeno zastupao Ervin Abdić pozajmio 600.000 kuna, izvestio je tada DORH.

Taj je novac dalje fiktivno pozajmljen drugom društvu uz založno pravo na kući i gradilištu u Voloskom pa je tako Fikret Abdić postao fiducijarni vlasnik tih nekretnina, vrednih oko dva miliona kuna, a na štetu društva iz Velike Kladuše, vlasnika riječke firme kojoj je Abdić bio direktor.

Istom optužnicom teretio se i da je u maju 2005. godine opunomoćio Ervina da potpisuje ugovore o kreditu s klauzulom za zasnivanje založnog prava na svim nekretninama u vlasništvu riječke firme u kojoj je Fikret Abdić bio direktor i još jedne karlovačke firme. Tako je Ervin dobio dva miliona kuna kredita od jedne banke u Zagrebu, založivši četiri kuće i dvorište u Rijeci u vlasništvu firme iz Velike Kladuše.

On je za ova dela nepravosnažno oslobođen 2015. godine, ali je Vrhovni sud Hrvatske tu presudu ukinuo 2019. godine i naložio da suđenje krene ispočetka.

Abdić je 2002. godine na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Nakon što je izdržao dve trećine kazne, pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u BiH i pobedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Bio je uhapšen je 18. juna prošle godine u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba. Akcija Mreža je bila rezultat višemesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne delatnosti.

Reč je o krivičnim delima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Iz pritvora je pušten uoči lokalnih izbora iste godine, kako bi ponovo mogao da učestvuje u kampanji za načelnike Velike Kladuše.

Komentari

Vaš komentar