Hina: I Srbija uputila Grčkoj zahtev za izručenje Cvetnića, cilj „blokiranje“

Region 11. okt 202217:47 4 komentara
Pixabay

I Srbija je Grčkoj uputila zahtev za izručenje Jovana Cvetnića, optuženog za ratne zločine u ratu, piše u utorak grčka novinska agencija ANA-MPA, dodajući kako se time verovatno želi blokirati njegovo izručenje Hrvatskoj, navodi Hina.

Cvetnić (59) uhapšen je u junu prošle godine na grčkoj granici na osnovu poternice koju je Hrvatska za njim raspisala zbog zločina u Voćinu i Humu 1991. godine.

Srbija je zatražila njegovo izručenje, piše grčka agencija, nakon što je sud u Solunu odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj, a potom to potvrdio i Vrhovni sud kojem se Cvetnić žalio.

Izvori upućeni u slučaj procenjuju da je cilj srpskih zahteva da „blokiraju“ njegovo izručenje Hrvatskoj, kako bi njegova sudbina bila u „rukama“ grčkog ministra pravosuđa koji u slučaju više zahteva bira državu kojoj će prvo biti izručen, navodi Hina.

Cvetnić je u pratnji dvojice predstavnika srpskog konzulata u Solunu odveden na tamošnji sud kako bi se aktivirao zahtev Srbije. Navodno je izjavio da pristaje da ga se izruči domovini, a uskoro će biti pozvan pred nadležnog predsednika žalbenog veća koji će ispitati je li taj zahtev opravdan.

Ako se utvrdi da su ispunjene sve zakonske procedure i odobri zahtev, potez je na ministarstvu pravosuđa, navodi Hina.

Umesto odmora u zatvor 

Jovan Cvetnić uhapšen je prošlog juna na grčkoj granici dok je sa suprugom i maloletnom kćeri putovao na odmor u Pieriu na osnovu poternice koju je Hrvatska za njim raspisala zbog ratnih zločina počinjenih 1991. godine u Voćinu i Humu, i to zbog „ratnih zločina nad civilima“ kao i „razaranja kulturnih i istorijskih spomenika“.

Prema dokumentima tužioca, Cvetnić se tereti da je u određenim vremenskim intervalima od avgusta do decembra 1991. godine s pomagačima „palio, minirao te uništavao ili oštetio“ objekte, spomenike i kuće u današnjim hrvatskim naseljima Voćinu i Humu, „ubivši više od 30 civila“. Čini se da je među ubijenim civilima bilo izolovanih slučajeva osoba srpskog porekla, piše Hina.

„Nisam ratni zločinac“

Cvetnić je rekao da nije ratni zločinac i odbacio je sve optužbe u julu prošle godine na saslušanju pred Žalbenim većem Soluna. Držeći u rukama fotografiju svoje kćeri, rekao je da živi i radi kao vozač kamiona u malom mestu u Vojvodini. „Izbačen sam iz sela u Hrvatskoj u kojem sam živeo sa suprugom hrvatskog porekla“, rekao je.

Njegov branilac je tada rekao da se muškarcu „neće pošteno suditi u Hrvatskoj“ i da će „biti žrtvovan na oltaru političke podobnosti i revanšizma“.

Tužilac je tu tezu o nepoštenom suđenju odbacio kao neutemeljenu i proizvoljnu, naglasivši da se radi o članici Evropske unije, navodi Hina.