Hrvatska i 12 članica EU usaglasile kriterijume za „kovid pasoše“

Region 12. apr 202118:14
Izvor: N1

Hrvatska i 12 članica Evropske unije postigle su dogovor o kriterijumu za izdavanje takozvanog "zelenog pasoša" koja bi u vreme pandemije koronavirusa olakšala protok turista, saopšteno je danas u Beču.

„Naš je cilj da ‘zeleni pasoš‘ brzo, i po mogućnosti u jedinstvenom obliku, primenimo na novou EU“, izjavila je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger agenciji APA, ocenivši da se radi o „pitanju opstanka za evropski turizam“.

Agencija Hina podseća da su se Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Slovenija i Španija još krajem marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje „zelenog pasoša“ koja bi se trebalo budu primenjeni najkasnije do početka juna.

„‘Zeleni pasoš’ preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nosilac vakcinisan, testiran ili je preboleo koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU: od čekiranja na aerodromima do poseta seoskoj gostionici“, rekla je austrijska ministarka turizma.

Ona je naglasila kako je namera da se u svakom slučaju izbegne da ta vrsta dokumenta bude tretirana kao prisiljavanje na vakcinaciju.

Osetljivi zdravstveni podaci nosica „zelenog pasoša“ bi isto tako ostajali u zemlji porekla i ne bi se evidentirali i čuvali na nivou EU, navodi zagrebačka agencija.

Sledeći cilj je i usklađivanje primene „zelenog pasoša“ sa trećim zemljama.

Lista kriterijuma je, kako je rečeno, predata na kontrolu Evropskoj komisiji koja bi narednih dana trebalo da donese odluku o primeni tog dokumenta.

Komentari

Vaš komentar