Hrvatska najavljuje protestnu notu Srbiji, traži izvinjenje

Region 28. jan 202122:26 > 22:5337 komentara
Shutterstock

Hrvatska je zatražila izvinjenje Srbije i najavila slanje protestne note nakon što je član srpske delegacije, navodno, nazvao Knin "srpskim i okupiranim i poželeo da se nad njim ponovo vijori srpska zastava". Humanitarni radnik Miloš Stojković, koji je posetio Šibensko-kninsku županiju u sklopu humanitarnog projekta kojeg je organizovalo udruženje "Ujedinjena Srbija", a predstavljao je Manastir Hilandar, demantovao je da je on rekao da je Knin srpska zemlja i da će na Kninskoj tvrđavi ponovo biti srpska zastava.

Teolog i humanitarni radnik Miloš Stojković boravio je ovih dana, kao poverenik Manastira Hilandar za humanitarni rad, u poseti Šibensko-kninskoj županiji, a prilikom posete Kninu na svom Fejsbuku je, navodno, objavio da se nalazi na „srpskoj okupiranoj teritoriji“, preneo je Index.

„Evo nas u Kninu, u srpskoj okupiranoj teritoriji. Sad smo u našoj Krajini. Živela Srbija. Živela srpska Krajina. Oni ovde slave takozvanu Oluju. Slave progon srpskog naroda. A mi smo tu da im pokažemo koliko možemo da je ovo ipak srpska Krajina. Ovde je na vrhu njihova zastava. Daće Bog jednog dana da vratimo našu“, navodi se da je rekao u videu.

„Nemam nikakve veze s tom objavom, baš nikakve. Kao što se jasno može videti, ja sam označen u objavi. Nigde me na videu nema, ni mog lika, ni bilo čega. Gradonačelnik Knina Marko Jelić i ja smo jedan do drugog dali izjavu na Tvrđavi, rukovali se, zagrlili i jasno sam za RTS rekao sve onako kako mislim“, rekao je Stojković za portal ŠibenikIN, koji je objavio sporni video, koji je kasnije uklonjen.

Stojković tvrdi da je sporni video s Kninske tvrđave snimio neko drugi, a da se na njegovom profilu pojavio jer ga je autor označio u objavi.

„S čovekom koji je govorio šetajući pored nas po tvrđavi nemam nikakve veze. On je bio jedan od pet-šest snimatelja koji nije ni snimao našu pravu dobronamernu aktivnost, već me je, i ne samo mene, označio u objavi. Jasno je da to nije moj glas, niti ja imam išta s nečijim privatnim mišljenjem“, kazao je Stojković i naglasio da će on svoju „misiju humanosti i ljubavi nastaviti punim srcem“.

Za kraj je poručio da političke probleme iz prošlosti, ako ih neko ima, treba rešavati mimo humanitarnih udruženja.

„Upravo je Knin primer dobrih ljudskih odnosa i to sam jasno rekao“, poručio je Stojković.

Stojković je u Kninu, Kistanjama i Đevrskama boravio u sklopu humanitarne akcije koju je organizovala organizacija „Ujedinjena Srbija“, a reč je o humanitarnom karavanu čiji je cilj obilazak srpskog stanovništva, uz naglasak na promociju mira i tolerancije.

Članove organizacije primio je, između ostalih, i gradonačelnik Knina Marko Jelić, koji je danas na Fejsbuku objavio poduži status naslovljen: „Miloše Stojkoviću, sramite se! Sramite se zbog licemerstva koje živite i koje jeste“.

Na taj incident je večeras reagovalo i Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske, koje je u saopštenju osudilo postupak Stojkovića i navelo da će uputiti protestnu notu Ambasadi Srbije u Zagrebu.

„Ministarstvo inostranih i evropskih poslova najoštrije osuđuje skandalozan čin člana delegacije predvođene državnim sekreterom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije tokom posete Hrvatskoj i slanje poruka kojima se na najgrublji način vređa Hrvatska i propagiraju poražene velikosrpske ideje“, navodi se u saopštenju.

Posebno izražavamo žaljenje, dodaje se, „što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila deo zvanične delegacje iz Srbije, zbog čega očekujemo zvanično izvinjenje i nedvosmisleno ograđivanje“.

Navodi se da je Policijska uprava šibensko-kninska upoznata sa objavom i sprovodi istragu kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti koje će definisati dalje preduzimanje mera i radnji iz njene nadležnosti.

„S tim u vezi, Ministarstvo inostranih i evropskih poslova uručiće protestnu notu Ambasadi Srbije u Zagrebu“, stoji u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar