Hrvatska policija podnela krivične prijave protiv dvojice Srba za ratni zločin

Region 13. jan 202315:55 5 komentara
N1

Hrvatska policija je optužila dvojicu hrvatskih državljana da su kao pripadnici tzv. Vojske Republike Srpske Krajine 1992. godine psihički i fizički zlostavljali hrvatske civile na području Šibenika i palili im kuće.

Pročitajte još:

Šibensko-kninska policija saopštila je da su njihove kolege iz Odeljenja za ratne zločine, u saradnji sa županijskim tužilaštvima u Šibeniku i Splitu, istražili dvojicu muškaraca rođenih 1966. i 1968. godine, koji trenutno nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Utvrđeno je da su početkom aprila 1991. godine, zajedno sa još dva za sada nepoznata izvršioca, kao pripadnici „75. motorizovane brigade” snaga takozvane RSK počinili ukupno deset ratnih zločina nad hrvatskim civilima.

Sumnja se da su tokom oružanog sukoba bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica „vojske, milicije i teritorijalne odbrane“ sa hrvatskim oružanim snagama, zajedno sa još dvojicom u Otavicama, psihički i fizički zlostavljali dva civila hrvatske nacionalnosti koji su rođeni 1921. i 1950. godine.

Potom su zapalili njihove dve kolibe i jednu konobu, a u istom selu su zapalili i osam kuća u vlasništvu civila hrvatske nacionalnosti, kao i još tri kuće u gradu Gradac, takođe u vlasništvu hrvatskih meštana, navodi se u saopštenju.

Protiv osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim pravosudnim organima, podneta je krivična prijava Županijskom državnom pravobranilaštvu u Splitu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare