Hrvatska poslala protestnu notu Srbiji, ambasadorka pozvana na razgovor

Region 06. feb 202313:3025 komentara
Hrvatska, Srbija, zastave
Shutterstock

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman iskazao je srpskom kolegi Ivici Dačiću nezadovoljstvo jer je šefu Suverenista Marijanu Pavličeku u subotu zabranjen ulazak u Srbiju, a MVEP je u ponedeljak zbog toga preneo protest srpskoj ambasadorki u Zagrebu.

Hrvatski ministar Grlić Radman je juče, čim je saznao za navedeni slučaj, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju“, rekli su Hini iz MVEP-a.

“Jednako tako, protest je prenesen i ambasadorki Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na Zrinjevac na razgovor”, dodaju.

Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu, 4. februara, prisustvuje 6. Šokačkoj večeri koju je u Vajskoj (Vojvodina) organiziralo Hrvatsko kulturno-umetničko društvo Antun Sorgg.

No Pavliček na tu kulturnu manifestaciju nije na kraju došao jer mu srpska policija nije dozvolila ulazak u Srbiju.

On je Večernjem listu rekao da ne zna šta je tome razlog.

“Srpski carinici i policajci bili su korektni, osim što sam tri sata sedeo u automobilu kao nekakav kriminalac. Na kraju su mi doneli rešenje po kom mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam bezbednost države i njenih građana. Posle toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar”, rekao je Pavliček.

Komentari

Vaš komentar