Hrvatska pošta nije odobrila izradu žiga s likom Josipa Broza Tita

Region 26. nov 202212:123 komentara
Izvor: Denis LOVROVIC / AFP

Hrvatska pošta nije odobrila izradu prigodnog žiga s likom Josipa Broza Tita što su, povodom 130. godišnjice Titovog rođenja, tražili Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Savez društava Josip Broz Tito za filatelističku izložbu okviru obeležavanja godišnjce.

Žig s Titovim likom trebalo je da bude u upotrebi u samo jednoj pošti, u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, i to na samo jedan dan, ali Hrvatska pošta ni tonije odobrila, navode antifašisti.

„Njihov razlog odbijanja je bio taj da je Josip Broz rođen u maju, a mi tražimo žig u novembru. To nam je rečeno telefonskim pozivom. Probali smo da objasnimo da mi 130. godišnjicu Titovog rođenja obeležavamo cele godine, a ne samo jedan mesec i da je žig sastavni deo filatelističke izložbe i koristio bi se samo jedan u jednoj pošti. No, uskoro smo izgubili svaku nadu“, rekao je agenciji Hina predsednik SABA-e Franjo Habulin.

On ne smatra da odluka HP nužno ima političku pozadinu, ali da su možda ipak u pitanju neki drugi razlozi, podsećajući na u izdavanje prigodnih žigova i dopisnica, povodom ovogodišnje 20. godišnjcie zagrebačkog Queer festivala.

„Nisam baš siguran da su homoseksualci i partizani u Zagrebu jednako dobrodošli. Moderno je pozivati se na ljudska prava, a u skladu s tim – lakše je odobren zahtev LGBT zajednice nego zahtev za žig za izložbu poštanskih maraka s likom Josipa Broza Tita“, naglasio je Habulin.

On je ocenio da su za razlozi zbog kojih je HP odbila njihov prdlog „ipak neke druge vrste“ koje ne može da protumači.

„Ljudi u pošti bi morali reći zašto ne Titu. Ime Josipa Broza Tita u Zagrebu nije zabranjeno, iako se zaobilazi“, zaključio je Habulin.

Bivši predsednik Hrvatskog filatelističkog saveza i Grupacije Alpe-Adria Filatelia i jedan od samo 15 dobitnika nagrade Evropskog filatelističkog saveza za doprinos evrofilateliji Ivan Librić rekao je za Hinu da je zahtev antifašista Hrvaskoj pošti bio toliko benigan da nije očekivao da će biti ikakvih problema. Agencija Hina navodi da je od Hrvatske pošte dobila odgovor elektronskom poštom u kojem se ističe da su antifašisti zakasnili i da se prigodni poštanski žig izrađuje povodom neke godišnjice, na datum ili u mesecu kad je neko rođen ili okrugle godišnjice nekog događaja na određen datum.

„U ovom slučaju zahtev je glasio da se izradi prigodni poštanski žig pod nazivom ‘130. godišnjica rođenja J. B. Tita’. S obzirom da je godišnjica rođenja J. B. Tita bila u maju, a ne u decembru, predlagači su sa zahtevom zakasnili“, naglašeno je u odgovoru HP.

Komentari

Vaš komentar