Hrvatska, Slovenija i Italija potpisale zajedničku izjavu o zaštiti Jadrana

Region 21. apr 202114:26
Izvor: Pixabay/liggraphy

Ministri spoljnih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije potpisali su na Brdu kod Kranja zajedničku izjavu o zaštiti severnog Jadrana, nakon plenarnih razgovora o zajedničkoj saradnji na tom području, javila je agencija Hina.

Slovenački ministar Anže Logar izjavio je posle potpisivanja da su u razgovorima s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i i italijanskim Luiđijem di Majom, prihvaćeni zaključci o zaštiti Jadrana, što po ocenio kao „temeljni okvir za jačanje saradnje na područjima od zajedničkog interesa“.

Hrvatska i Italija prošle su godine najavile proglašenje svojih isključivih privrednih pojaseva u Jadranu, uključivši konsultacije o tom pitanju i Sloveniju, kojoj međunarodno pravo uskraćuje tu mogućnost, što je Ljubljana ocenila kao pozitivni potez Zagreba i Rima.

Hrvatski sabor je početkom februara ove godine proglasio Isključivi privredni pojas (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru kojim je, u odnosu na Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), proglašen 2003. godine, Hrvatska stekla dodatna prava izgradnje veštačkih ostrva i korištenja snage mora, vetra i struja na tom području, u skladu s Konvencijom UN o pravu mora (UNCLOS).

Na svom prethodnom sastanku vezanom na proglašenje privrednih pojaseva Hrvatske i Italije na Jadranu, održanom 19. decembra 2020. u Trstu, šefovi diplomatije Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili su zajedničku izjavu, po kojoj dele „viziju mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode ovog područja te kao izvora napretka za sve“, navodi Hina.

Tada su se saglasili da je za Jadran, kao zatvoreno more s intenzivnim saobraćajem i ranjivim ekološkim ekosistemom, potreban integrisani pristup zaštite okoline i održivog razvoja.

Komentari

Vaš komentar